Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 02. 2013. 15:07   >>  15:06

NVO

Muk: Za borbu protiv korupcije potrebna smjena vlasti

Preduslov snažnije borbe protiv korupcije na visokom nivou u Crnoj Gori je smjena vlasti, smatraju u Institutu alternativa.

U Institutu Alternativa navode da se sve što je urađeno u toj oblasti, desilo isključivo zahvaljujući višegodišnjem pritisku inostranih faktora.

Predsjednik Upravnog odbora Istituta Stevo Muk kazao je da dosadašnji rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala pokazuju da su prisutne značajne političke i insitucionalne prepreke.

„Ubijeđen sam da je gotovo sve što je urađeno u obračunu sa najvećim kriminalnim grupama, urađeno isključivo zahvaljujući i nakon višegodišnjeg pritiska inostranog faktora, uz koncesije date vođama tih kriminalnih grupa“, rekao je Muk agenciji MINA. 

On smatra da su problemi sa kojima se ta borba suočava uglavnom naslijeđeni i rezultat slabih institucija, i kako je naveo, snažnih veza politike i vođa organizovanog kriminala, ali i decenijski razvijane kulture neodgovornosti i negativne profesionalne solidarnosti na svim nivoima. 

“Ako tome dodamo da je preduslov snažnijeg zamaha borbe protiv korupcije na visokom nivou smjena vlasti, što jasno pokazuje iskustvo ne samo država regiona, već širom svijeta, onda je jasnije da su šanse za uspjeh neke nove institucije ograničene“, rekao je Muk. 

Muk kaže da se lijek za ovaj problem može tražiti tek kad Vlada izađe u javnost sa jasnim stavovima o razlozima koji su je do sada spriječavali da postigne bolje rezultate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније