Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 06. 2013. 11:06 >> 11:06
5

KREDIT ZA DEFICIT

Pljevlja se zadužuju pola miliona eura

Opština Pljevlja, zbog finansijskih problema i "prazne" kase, primorana je da uzme bankarsku pozajmicu, a konačnu riječ o tome daće odbornici na sjednici 24. juna

 

 

"Novosti" pišu da je visok nivo dospjelih obaveza iz tekućeg i kapitalnog dijela Budžeta zbog neostvarivanja planiranih prihoda i drugih primanja uslovio potrebu za zaduživanjem najsjevernijeg crnogorskog grada u visini od 500.000 eura.

Odbornici Skupštine opštine na sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 24. jun daće konačnu riječ o novom zaduženju. Pretpostavlja se da će predlog izvršne vlasti biti prihvaćen jer je, kako je objašnjeno, potrebno platiti prispjele dugove.

Sredstva iz kredita iskoristila bi se za izmirivanje obaveza iz kapitalnog dijela budžeta. Sredstva za otplatu kredita obezbijedila bi se iz Budžeta opštine Pljevlja.

Pored ovog dugoročnog zaduženja, odbornici SO Pljevlja na pomenutoj sjednici odlučiće i da li će se opština i kratkoročno zadužiti. Prema toj odluci, trebalo bi da uzme kredit kod Atlas banke u visini od 18.000 eura. Kredit se uzima radi izmirivanja obaveza iz budžeta opštine prema JP za održavanje i zaštitu lokalnih puteva "Pljevlja", radi tekuće likvidnosti. Na ovaj način bi se opština kreditno zadužila na 60 dana.

Pored ovog kredita, SO Pljevlja treba da potvrdi odluku s kojom bi se kao jemac-platilac obavezala kod Atlas banke a.d. Podgorica da će izmiriti obaveze "Tehnogradnje" d.o.o Pljevlja po osnovu kratkoročnog kredita od 80.000 eura, ako dužnik po istom ne izmiri obaveze.

 Do kraja maja, u lokalni budžet slilo se svega 2,8 miliona od planiranih 16.443.000 eura.

"U ovih 2,8 miliona ulazi 850.000 eura kredita, što znači da je prihodovano čisto samo dva miliona", saopštio je nedavno Velimir Drobnjak, član lokalnog skupštinskog odbora za finansije.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније