Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 06. 2017. 11:33 >> 11:10
4

CKM PORUČIO

"Institucije pokazale prezir prema 21. maju"

Nastavlja se praksa da se državne institucije i njihovi rukovodioci sa prezirom odnose prema 21. maju, Danu nezavisnosti, a samim tim prema Crnoj Gori i njenim građanima, saopštila je Crnogorska kulturna mreža (CKM).

"Obilježavanjem 3. juna u Šavniku, naša organizacija je uspješno realizovala projekat obilježavanje jedanaest godina od obnove crnogorske nezavisnosti. Kroz programe koji su realizovani na Cetinju, Žabljaku i u Šavniku, šansu smo pružili mladima, da se dokažu na najvećoj sceni, što je se pokazalo opravdano, po najmjerodavnijem sudu - sudu javnosti", naveli su iz CKM-a.

Istakli su da i ovogodišnja proslava u njihovoj organizacije nije naišla na podršku i razumijevanje državnih institucija.

"Nastavlja se praksa da se državne institucije i njihovi rukovodioci sa prezirom odnose prema 21. maju, a samim tim prema Crnoj Gori i njenim građanima. Poražavajuća je činjenica da niti jedna državna institucije, naročito one koje se bave kulturom, i nemilosrdno troše narodni novac, nije udostojila da upiliči program u čast Dana nezavisnosti. Još uvijek nije zrela svijest kod visokih državnih namještenika, da se Dan nezavisnosti ne može obilježavati protokolarnim prijemima, u uskim krugovima, daleko građana, a naročito, daleko od mladih", naglasilili su u CKM-u.

Iz te organizacije su kazali da je posebno alarmantan podatak da Ministarstvo prosvjete nije pokrenulo inicijativu da se u obrazovnim ustanovama obilježi Dan nezavisnosti.

"Kada već govorimo o Minstarstvu prosvjete želimo da istaknemo da oni nemaju jasnu strategiju programa za edukaciju mladih o poštovanje Države i njenih simbola", navodi se u saopštenju.

Iz CKM-a ističu da Dan nezavisnosti nije ništa više njihov praznik, nego li neke državne institucije.

"Zabrinjavajuće je da državne institucije i javna preduzeća čiji je osnivač Vlada, podržavaju okrugle stolove i komercijalne festivale, a da nemaju sluha za proslavu Dana nezavisnosti. Izražavamo nadu da se u narednom periodu državni funkcioneri neće stidjeti da rade na jačanju crnogorskog identiteta, i da se u službenoj upotrebi služe crnogorskim jezikom, koji je na nažalost i dalje “emigrant” u Crnoj Gori. Naša organizacija izražava zadovoljstvo jer smo i ove godine uspjeli da obilježimo Dan nezavisnosti onako kako dolikuje. Ponosni smo na činjenicu da smo organizacija koja na događajima okuplja veliki broj mladih", kazali su iz CKM-a.

U toj organizaciji su se zahvalili svima koji su podržali organizaciju proslave Dana nezavisnosti.

"Hvala i onima koji nijesu prihvatili našu ruku partnerstva Posebnu zahvalnost dugujemo medijima, koji su nam pružili podršku da naš rad bude vidljiv javnosti. Bez obzira na sve opstrukcije koje nas prate od strane političara, nećemo odustati od naše misije da temelje Crne Gore učinimo vječnim", zaključuju iz CKM-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније