Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

02. 06. 2017. 16:25 >> 16:03
1

SIMOVIĆ U ŠAVNIKU

Agrobiznis centar podrška preduzetnicima

Agrobiznis centar u Šavniku, kroz usluge koje će pružati poljoprivrednim proizvođačima, biće podrška preduzetničkim idejama iz oblasti poljoprivrede i povezanih sektora, i podsticaj za dalji i brži razvoj ovog područja, saopštili su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predsjednk Opštine Mijomir Vujačić.

 

Oni su danas u Šavniku potpisali ugovor o osnivanju Agrobiznis centra.

“Osnivanje ove vrste servisa biće jedan od važnih elemenata razvoja poljoprivrede kao okosnice lokalne ekonomije, na bazi dnevne komunikacije o temama i pitanjima vezanim za unapređenje kvaliteta života stanovnika Šavnika”, navodi se u saopštenju.

Agrobiznis centar treba da bude, prema riječima ministra Simovića, prepoznatljiva i omiljena adresa poljoprivrednim proizvođačima koji će uvijek  moći da dobiju adekvatan savjet, podršku za izradu svojih biznis planova i aplikacija za konkurisanje za bespovratna sredstva iz nacionalnih i EU fondova.

 „Opština Šavnik od danas će imati adresu koja će podržati kreiranje dobrih biznis ideja i stalnu i otvorenu komunikaciju sa korisnicima. Siguran sam da će realizacija ove ideje biti pozdravljena od strane svih poljoprivrednika sa ovog područja, a mi ćemo se potruditi da Centar bude osposobljen sa kvalitetnim kadrovima“, kazao je Simović, uz uvjerenje da na prostoru Šavnika ima mladih ljudi koji su se školovali u oblasti poljprivrede i žele da ostanu u svom mjestu.

Neposredno nakon potpisivanja ugovora Simović je upoznao poljoprivrednike o osnivanju Agrobiznis centra, što je, kako se navodi, naišlo na snažnu podršku.

 Sastanak sa poljoprivrednicima organizovan je, sa ciljem da u direktnoj komunikaciji predstavnici Ministarstva i IRF-a predstave mjere i programe podrške koji su im na raspolaganju, ali i sa ciljem da se u dijalogu čuju njihovi problemi i sugestije.

Simović je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da u Šavniku, u jednoj domaćinskoj atmosferi, i u otvorenom dijalogu sa poljoprivrednim proizvođačima i lokalnom samoupravom, može razgovarati na temu budućih razvojnih projekata koji su sada na dnevnom redu, nakon što su uspješno završene strateške teme i pitanja važna i za Šavnik i za Crnu Goru.

„ Sada možemo sa zadovoljstvom da kažemo da smo prethodne etape uspješno prošli, da se nalazimo na stabilnom putu razvoja demokratije, da smo postali dio porodice najrazvijenijih zemalja. Svaka tačka Crne Gore, među njima i Šavnik, treba da osjeti benefite svih tih procesa. Sada imamo ključni izazov kako dalje“, poručio je Simović , istovremeno dajući i odgovor: „Jedino tako što ćemo razvijati ekonomiju, diverzifikovati je, socijalnu politiku učiniti pravednijom, učiniti atraktivnim život i na selu i u gradu, pojačati sistem obrazovanja, unaprijediti sistem zdravstva...To su, kako je kazao, ključni izazovi o kojima će se sve više razgovarati, ukrštati ideje i mišljenja, sa istim ciljem da idemo naprijed.

Poljoprivreda je, kako je istakao Simović, jedna od tema koje će biti intenzivne u takvoj komunikaciji na terenu.

 „U razgovoru na tu temu treba razmotriti kako nešto stvoriti, kako napraviti puteve, vodovode, povećati kapacitete za korićenje EU fondova. O tome ćemo promišljati zajedno sa vama, onako kako smo to radili i kada smo donosili ovogodišnji o Agrobudžet koji je, kako je podsjetio, veći za 40 odsto, osnažen novim mjerama i prilagođen tenutnim kapacitetima i potrebama poljoprivrednika“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa poljoprivrednicma, Simović je podsjetio da će opština Šavnik biti jedna od sedam sa sjevera Crne Gore koje će biti obuhvaćenje projektom za razvoj seoske infrastrukture i klastera kroz projekat IFAD-a, vreijedan četiri miliona eura izuzetno povoljnog kredita i dva miliona eura granta.

Abu Dabi kreditni aranžman biće redizajniran i sveobuhvatniji

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Šavniku je danas saopštio da će crnogorski poljoprivredni proizvođači imati još jednu mogućnost da dođu do potrebnih povoljnih sredstava za finansiranje:

 „Radimo ozbiljno na tome redizajniramo kreditni aranžman sa Abu Dabi razvojim fondom. Cilj nam je da bude sveobuhvatniji, dostupniji i da animira što veći broj potencijalnih korisnika. U tom pravcu iznosi  kredita biće prilagođeni realnoj apsorpcijskoj moći potencijalnih korisnika. Na ovu temu otvoren je dijalog sa našim partnerima iz Abu Dabi fonda, tokom njihove nedavne misije u Crnoj Gori, kada je postignut visok stepen saglasnosti na ovu temu“ , rekao je Simović.

Predsjednik Opštine Mijomir Vujačić  je kazao da će lokalna samouprava u saradnji sa Vladom i resornom Ministarstvom nastaviti sa realizacijom razvojnih projekata.

  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније