Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

02. 06. 2017. 14:19 >> 14:16

EVERERS PORUČIO

CG napredovala u oblasti statistike

Crna Gora bilježi konstantan napredak u oblasti statistike, kazao je direktor Eurostata Piter Everers koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

 

On se danas sastao sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutinom Simovićem kao i sa ministrima evropskih poslova i finansija Aleksandrom Andrijom Pejovićem i Darkom Radunovićem. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, sagovornici su razmijenili mišljenje o napretku koji je Crna Gora ostvarila u 18. poglavlju Statistika, kao i obavezama i planovima u pravcu ispunjenja uslova za njegovo privremeno zatvaranje, međuinstitucionalnoj saradnji u proizvodnji statističkih podataka, te pripremama za naredni popis stanovništva u 2021.

“Everers je pohvalio evidentne rezultate, istakavši da od 2006. Crna Gora bilježi konstantan napredak u oblasti statistike. S tim u vezi je pozdravio nezavisnost Zavoda za statistiku, kao bitnog faktora za proizvodnju statističkih podataka i ukazao na potrebe za daljim unapređenjem stanja u oblasti statistike javnog duga i deficita, te uspostavljanja registra adresa za potrebe predstojećeg popisa stanovništva 2021.”, navodi se u saopštenju.

Pejović je pohvalio dobru dosadašnju saradnju Monstata i Eurostata i ukazao na značaj Putokaza za proizvodnju i prenos tabela u oblasti Evropskog sistema računa za period 2006 – 2009, čime se ispunjava drugo završno mjerilo u ovom poglavlju.

“Prenio je da crnogorske institucije rade na unapređenju stanja u ovoj oblasti, s fokusom na jačanje administrativnih kapaciteta Zavoda za statistiku, dalje usklađivanje statistike državnih finansija i međuinstitucionalnu saradnju, što su bile i preporuke iz Izvještaja EK za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Direktorica Zavoda za statistiku Gordana Radojević je predstavila rezultate koje je Crna Gora postigla u okviru 18. poglavlja, posebno u dijelu pripreme za Evropski sistem računa i jačanja kapaciteta u državnoj upravi za proizvodnju i upravljanje statističkim podacima u skladu sa standardima EU.

“U pravcu zatvaranja 18. poglavlja, sagovornici su razmotrili mogućnosti da Zavod za statistiku Crne Gore sačini redoslijed predstojećih aktivnosti u cilju praćenja ispunjenosti preostalih obaveza iz ovog poglavlja”, zaključeno je u saopštenju  Ministarstva. 

Da se napusti tradicionalni metod popisa stanovništva

Uz konstataciju da je Monstat ostvario ogroman pomak na polju kvaliteta obrade podataka i usluga koje pružaju, Radunović I Everers su razgovarali o značaju i potrebe daljeg razvoja njegovih kapaciteta, u smislu povećanja ljudskih, finansijskih i prostornih kapaciteta, a u cilju približavanja standardima razvijenih članica Evropske unije (EU.

Iz ministarstva finansija je saopšteno das u razgovarali i o Popisu stanovništva Crne Gore, koji je planiran za 2021. godinu, odnosno istraživanju mogućnosti za napuštanje tradicionalne metodologije adresnog, odnosno "od vrata - do vrata" modela prikupljanja podataka i prelazak na registarski, odnosno metod administrativnog Popisa zasnovanog na bazama podataka o stanovništvu, koji se primjenjuje u svim zemljama EU.

„Osim činjenice da bi Crna Gora bila jedina zemlja u regionu koja je napustila tradionalni metod sprovođenja Popisa i na taj način značajno iskoračila kada je u pitanju proces evropskih integracija u odnosu na druge zemlje zapadnog Balkana, Radunović je ukazao na značaj pružanja podrške takvim inicijativama, koje osim profesionalnih imaju i jasne implikacije na podizanje standarda poslovanja i modernizaciju društva uopšte“, dodali su iz Ministarstva.

 

Everers se sastao i sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutinom Simovićem.

Simović je istakao da je ovo dobra prilika da se sagleda usaglašenost domaćih propisa iz ove oblasti sa evropskim standardima, kao i izazovi koji se nalaze pred nacionalnim Zavodom za statistiku, uključujući i predstojeći popis stanovništa.

“Pored toga, potpredsjednik je posebno važnim ocijenio pitanje povjerenja u statističke podatke, koji predstavljaju važne instrumente u vođenju ekonomske politike. Naveo je da je svjedok razvoja statističkog sistema Crne Gore, naročito u dijelu zakonodavstva, a da snažno liderstvo i ljudski resursi u MONSTAT-u doprinose rastu povjerenja u tu instituciju”, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao, u Crnoj Gori, kao i cijelom regionu, ne postoje precizni registri i baze, ali se i na tome kontinuirano radi.

Everers je pozvao da Crna Gora bude prva država van Evropske unije koja će potpisati dokument „Posvećenost povjerenju“.

“Naglasio je da nezavisnost MONSTAT-a predstavlja osnovni preduslov za pouzdanost statističkog sistema i naveo da je naročito ponosan na način na koji je Zakon o statistici urađen i ažuriran, ocijenivši da predstavlja jedan od dobrih primjera u ovoj oblasti”, navodi se u saopštenju Vlade.

Pored toga, ukazao je na potrebu donošenja Zakona o popisu.

 Istakavši da je od obnove nezavisnosti Vlada posvećena jačanju svih institucija, potpredsjednik je naglasio da će Vlada i u sadašnjim uslovima fiskalne konsolidacije i napora da zaustavi budžetski deficit, raditi na tome da i u kadrovskom i svakom drugom smislu ojača Monstat.

“Ocijenio je da je glavni izazov puna implementacija zakonodovstva koje je usklađeno sa evropskim propisima i naglasio da je potrebno blagovremeno krenuti u razvoj administartivnog registra popisa kako bi se obezbijedila pouzdanost, efikasnost, lakša obrada podataka i racionalnost”, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpredsjednik je ukazao da je potrebno što prije pripremiti Zakon o popisu i iskoristiti IPA instrumente, kako za razvoj registra popisa, tako i za opremanje Monstat-a, usavršavanje kadrova i informatički sistem. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније