Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

01. 06. 2017. 11:25 >> 10:58

REGIONALNI VODOVOD

Američki profesori i studenti u posjeti CG

Profesori i studenti Univerziteta Sjeverne Arizone iz Amerike posjetili su JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ i upoznali se sa sa geološkim karaktersistikama i specifičnostima izvorišta „Bolje Sestre“.

 

JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“  je na izvorištu „Bolje Sestre“ ugostilo profesora Dr Paula Gremilliona i  grupu studenata Univerziteta Sjeverne Arizone, kao i predstavnike Rudarskog geološkog fakulteta iz Beograda  koje je predvodio prof. Zoran Stevanović, a koji je svoju stručnu pomoć pružio ovom JP prilikom realizacije više značajnih projekata.

Posjeta je predstavljala uvodni dio stručnog seminara pod nazivom „Karakterizacija i inženjering karstnih basena“koja će se održati od 1-8. juna 2017. u Trebinju pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

“Prof. Stevanović je održao kratku prezentaciju kojom je goste upoznao sa geološkim karaktersistikama i specifičnostima izvorišta „Bolje Sestre“, istorijatom realizacije projekta regionalnog vodosnabdijevanja, kao i ukazao na značaj ovog projekta za unaprjeđenje turističke privrede kao generatora razvoja koji povlači ulaganja i u ostale privredne grane”, navodi se u saopštenju.

Gosti su, kako je rečeno, iskazali neskriveno zadovoljstvo zbog posjete ovom izvorištu.

“Kako dolaze iz Arizone,  i sami se suočavaju sa problemima u obezbjeđenju dovoljnih količina vode koje dopremaju iz prilično udaljenih krajeva usljed nedostatka raspoloživih izvorišta. Izlaganje prof. Stevanovića o projektu regionalnog vodosnabdijevanja  je izazvalo veliko interesovanje gostiju i podstaklo značajan broj pitanja posebno u odnosu na činjenicu da je jedan tako veliki i za svjetske uslove moderan projekat, čija se gradnja odvijala na nepristupačnim terenima i bila često ometana lošim vremenskim uslovima, realizovan za manje od četiri godine”, saopštili su iz JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“

Uz izvorište obišli su i ostale objekte vodozahvata – laboratoriju, pumpno postrojenje i UV reaktore, komandni centar sa sistemom za mjerenje, praćenje i kontrolu (SCADA). 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније