Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

01. 06. 2017. 07:58   >>  07:32

PO ISTOJ PROCEDURI

Nabavka ljekova bez promjena

Način nabavke ljekova u Crnoj Gori za sada se neće mijenjati. Naime, prvo je Fond za zdravstveno osiguranje inicirao kod Ministarstva finansija da se promijeni način nabavke medikamenta na način što bi se ljekovi nabavljali putem javnog poziva, a ne tendera, što bi iste učinilo znatno dostupnijim građanima, pišu Dnevne novine.

Iako je ovu inicijativu podržao zdravstveni resor, iz Ministarstva finansija su ranije kazali Dnevnim novinama da će o inicijativi odlučiti nakon konsultacija za Ministarstvom finansija, ali se tim povodom još uvijek nijesu oglasili.

Sa druge strane, ministar zdravlja Kenan Hrapović predložio je prelazno rješenje – da se nabavka ljekova na recept izuzme iz postupaka i procedura propisanim Zakonom o javnim nabavkama, što je njegov kolega Darko Radunović odbio.

Namjera takvog predloga koji je samo dio inicijative koju je pokrenuo Fond da se ubuduće ljekovi i medicinska sredstva nabavljaju po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, a ne kao do sada po Zakonu o javnim nabavkama, je izjednačavanje položaja državnih i privatnih apoteka.

Predlog Ministarstva zdravlja kao prelazno rješenje, koje bi u ovom momentu bilo lakše izvodljivo, je da se kroz izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, u članu 3 koji definiše – Izuzeća od primjene, doda nova tačka koja glasi: "Nabavka ljekova i medicinskih sredstava, koji se izdaju na recept preko apoteka, na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje".

Iako je predlog Ministarstva zdravlja, kao dio inicijative Fonda zdravstva, u saglasju sa direktivom Evropske unije 2014/24/EC koja predviđa posebne režime nabavki iz oblasti zdravstvenih, društvenih i kulturnih usluga i propisuje uslove koji moraju da budu ispunjeni u ovim slučajevima, Ministarstvo finansija je odlučilo, kazali su Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu Hrapović, da se i ubuduće nabavka ljekova sprovodi na isti način.

“Ministarstvo finansija je donijelo odluku da se i ubuduće nabavka ljekova sprovodi na isti način kao i do sada”, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva su podsjetili da je cilj njihovog predloga bio dostupnost u obezbjeđivanju ljekova i medicinskih sredstava osiguranicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније