Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

31. 05. 2017. 18:10   >>  17:42 1

MLADI LIBERALI

Potrebna nacionalna strategija zapošljavanja

Zabrinjava što Crna Gora nema jasnu nacionalnu strategiju dugoročnog i održivog rješavanja problema zapošljavanja mladih, stvaranja poslovnog ambijenta i usklađivanja visokog školstva sa tržištem rada, ocijenili su mladi Liberalnog saveza.

Predsjednik Mladih Liberala Crne Gore, Ammar Borančić, ocijenio je da je nezapošljenost čak 40 odsto od ukupnog broja mladih koji žive u Crnoj Gori, zabrinjavajuća.

"Ta činjenica nužno zahtijeva hitne i oštre reforme i kreiranje nove platforme i nacionalne strategije dugoročne zapošljivosti mladih, ali i održivog poslovnog ambijenta i jednake šanse za radni angažman i poslovno ostvarivanje na slobodnom tržištu", kazao je Borančić.

Podsjetio je na podatak prema kome preko 12.000 mladih i obrazovanih ljudi sa najvišim radnim potencijalima u Crnoj Gori nema nikakvog posla ili odlazi iz države. 

"Mladi ne mogu da iskažu svoja znanja, vještine i sposobnosti a društvo da obezbijedi normalan razvoj novih generacija. Ovo je ključna pretpostavka za dugoročnu ekonomsku održivost i za održivost zapošljivosti u državi ali i svrsishodnost visokog obrazovanja i usklađenosti obrazovne politike sa tržištem rada, što u Crnoj Gori očigledno ne funkcioniše", ocjenjuje Borančić.

On naglašava da se na biroima rada bez posla nalazi čak i, prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje, 12 doktora nauka i 345 magistara. 

"Posebno je zabrinjavajuće što među njima ima i značajan broj u oblastima koje su od velikog značaja za snažniji razvoj države i društva. Mladi i obrazovani diplomci medicine, turizma, informacionih tehnologijama i drugih oblasti koje su ključne za Crnu Goru i njen razvoj, nijesu upošljeni dok istovremeno država ima problema sa ljudskim kapacitetima baš u ovim oblastima. Staganacija i ovakvo stanje koči progres i proizvodi neproduktivne pojedince i neproduktivno društvo", zaključio je predsjednik Mladih Liberala Ammar Borančić. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније