Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

31. 05. 2017. 16:45 >> 16:18

SDP APELUJE

Ne tolerisati nasilje nad ženama

Forum žena SDP-a Podgorice, Zete i Tuzi zajedno sa Forumom mladih SDP-a Podgorica i Odborom glavnog grada SDP-a, i ove godine će učestvovati u globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama koja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i koja završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, saopšteno je iz te partije.

"Dvije od tri žene trpe neku vrstu nasilja, a počinilac nasilja je uvek neko ko je žrtvi poznat i to je najčešće bivši ili aktueni partner. Dakle, najviše nasilja dešava se u porodičnom domu. Žene nasilje trpe dugo zato što se plaše nasilnika i često sredina traži krivicu u njima, zato što nemaju podršku svog okruženja, ekonomski su zavisne, imaju djecu. Žene SDP-a Podgorice, Tuzi i Zete uz učešće partijskih drugova su, slikajući se sa porukama podrške i ohrabrenja svim ženama i djevojčicama, koje su bile ili jesu žrtve nasilja, odlučile da podrže akciju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama", navodi se u saopštenju.

Poruke su, kako se dodaje, namijenile i budućim i sadašnjim očevima, muževima, braći, uz poziv da se pridruže akcije, uz podsjećanje da su prava žena i djevojčica, neotuđivi, sastavni i neodvojivi deo univerzalnih ljudskih prava.

Cilj  akcije je, kako su naveli iz SDP-a,  podsjećanje svih , bez obzira na rodnu, rasnu, vjersku, nacionalnu ili bilo koju vrstu drugu pripadnosti, da je nasilje nad ženama i devojčicama nedopustivo i da se ne smije tolerisati.

"Permanentinim ukazivanjem, “tihom borbom” svih nas se jedino može očekivati pomak u Crnoj Gori. Borba se mora ogledati u podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju kao problemu ljudskih prava na lokalnim, nacionalnim, regionalnim i internacionalnim nivoima, uz jačanje lokalnog rada na sprječavanju nasilja nad ženama, stvaranjem jasne veze između lokalnih i internacionalnih napora da se nasilje nad ženama zaustavi, ovakvim i sličnim iskazivanjem solidarnosti sa ženama širom svijeta koje su organizovane protiv nasilja nad ženama kao i stvaranjem alata kojima bi se pritisnule lokalne vlasti da primijene obećanja koja daju u vezi sa zaustavljanjem nasilja nad ženama.Konačno žene Socijaldemokratske partije žele ovom akcijom da poruče ženama i djevojčicama žrtvama nasilja širom svijeta da nijesu sami", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније