Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

30. 05. 2017. 15:01 >> 14:34
1

SKUPŠTINSKI ODBOR

Ne prodavati cigare maloljetnicima

Skoro svaki treći stanovnik Crne Gore je pušač, saopšteno je na sjednici Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, i poručeno da treba poštovati zakon i ne prodavati cigare maloljetnicima.

Rukovodilac Klinike za onkologiju i radioterapiju Vladimir Todorović, saopštio je da svaki dan jedan stanovnik Crne Gore oboli od karcinoma pluća, a u većini slučajeva je riječ o uznapredovalim stadijumima.

"Da bi se jedan pacijent adekvatno liječio od karcinoma kojih je puna Klinika, potrebna je nova oprema da bi pacijenti došli na vrijeme na zračenje", saopštio je Todorović na sjednici Odbora povodom 31. maja - Svjetskog dana borbe protiv pušenja.

Predsjednik Odbora, Suad Numanović, rekao je da je, prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), nepušači koji žive sa pušačima imaju povećžani rizik za razvoj karcinoma pluća u procentu od 20 do 30 odsto.

On je naveo da je, uslijed izloženosti duvanskom dimu na radnom mjestu, povećan rizik karcinoma pluća od 12 do 19 odsto.

"Skoro trećina, tačnije 31 odsto pušača, naročito mlađe populacije, je prisutno u crnogorskom društvu", saopštio je Numanović.

Nikola Antović iz Ministarstva zdravlja, naveo je da je u Crnoj Gori strateški i normativni okvir u vezi sa konzumacijom duvana odlično je postavljen i usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima.

"Konzumacije duvana je štetna navika, ali i prepreka održivog razvoja naše države", ocijenio je Antović.

On je ukazao da pušenje nije problem Ministarstva zdravlja, već cijelog društva.

"Cilj nam je da, kroz preventivno djelovanje i jačanje servisa nza odvikavanje od pušenja na primarnom nivou zdravstvene zaštite i edukaciju stanovništva, utičemo na smanjenje štetne navike kakva je pušenje duvana", rekao je Antović.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović saopštila je da najnoviji naučni dokazi upućuju na to da je u muškoj populaciji u 90 odsto slučajeva obolijevanja od kancera pluća uzrok pušenje, a u ženskoj u 80 odsto.

Brajović je navela da, prema različitim istraživanjima, 63 odsto ispitanika u Crnoj Gori uzrasta 13, 14 godina kaže da im je lako i vrlo lako nabaviti duvan. "To govori da je duvan u Crnoj Gori mnogo jeftin".

"Imamo podatak da je 95 odsto ispitanika uzrasta 13 godina kupilo duvan na kiosku, što govori da se zakoni u Crnoj Gori", dodala je Brajović.

Ona je poručila da se mora multisektorski djelovati protiv ovog izazova.

"U Crnoj Gori bi se, ukoliko se budu poštovali ono što je ratifikovano, odnosno šest osnovnih mjera za efikasnu kontrolu upotrebe duvana koji su okosnica crnogorske politike za kontrolu upotrebe duvana, sačuvali bi se životi građana Cetinja i Kotora, odnosno 37.522 osobe", poručila je Brajović.

Kako je kazala, više od 60 odsto građana je podržalo zabranu pušenja na javnim mjestima.

Direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti "Dr Jovan Bulajić" u Brezoviku, Gordana Reljić rekla je da je 82 odsto njihovih pacijenata pušači.

"Očigledno je, prema tome, da je nikotin bio glavni uzročnik toga", dodala je Reljić.

Višnja Orban iz Uprave za inspekcijske poslove saopštila je da nijesu zadovoljni svojim rezultatima.

"Što se tiče prekršaja i nepravilnosti, u prošloj godini sanitarna inspekcija je utvrdila 16 nepravilnosti, a tržišna 30 nepravilnosti", precizirala je Orban.

Kako je rekla, analizom u posljednje četiri godine utvrdili su da se zakon najviše krši u radnom prostoru, pogotovo kod pravnih lica sa kancelarijskim poslovanjem.

Sanja Šišović iz nevladine organizacije CAZAS rekla je da je prosječna cijena cigareta u Crnoj Gori mnogo manja nego što je prosjek Evropske unije (EU).

"Najjeftinije cigarete u Crnoj Gori koštaju jedan eura i 20 centi, najskuplje šest eura, dok je u EU prosječna cijena šest eura", precizirala je Šišović.

Direktorica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje, Agima Ljaljević, navela je da podaci pokazuju da su najmlađi "jako" ugroženi uticajem duvanskog dima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније