Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

29. 05. 2017. 18:15 >> 17:48

KONFERENCIJA U BUDVI

Za sve grane nauke važno povezivanje naučnika

Za sve grane nauke je veoma važno da se naučnici povezuju i primjenjuju naučna saznanja u praksi, ocijenjeno je na konferenciji „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“.

"Konferencija u Budvi, koja je ove godine okupila predstavnike iz 23 zemlje sa četiri kontinenta, doprinosi unapređenju, širenju i razvijanju primijenjenih naučnih istraživanja u Istočnoj i Zapadnoj Evropi", ocijenio je profesor sa Ekstramadura - Univerziteta u Španiji i član Upravnog odbora HEPE, odjela pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koji se bavi unapređenjem zdravlja kroz fizičko vježbanje, Narcis Gusi.

On, kako je saopšteno iz Komunikacijskog i PR centra Univerziteta Crne Gore (UCG), tvrdi i da konferencija, čiji su organizatori Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG-a i Crnogorska sportska akademija, iz godine u godinu „raste“ po broju učesnika iz različitih zemalja svijeta i Zapadne Evrope, tako da može biti ključni događaj za promovisanje važnosti naučnog povezivanja i razmjene znanja.

"Ne samo da je konferencija uspjeh, nego je i sredstvo za promovisanje boljeg kvaliteta u istraživanjima i razvoj međunarodne mreže naučnika iz oblasti sportskih nauka", rekao je Gusi.

Prema njegovim riječima, učešće više od 100 doktoranata i magistranata na konferenciji jasan je primjer koji ilustruje važnost i potrebu promovisanja mladih talenata kako bi se unaprijedili naučni i profesionalni ljudski resursi u oblasti sporta.

Gusi, kako se navodi, smatra da je veoma važno za sve grane nauke da se naučnici povezuju i primjenjuju naučna saznanja u praksi.

"Svaka nauka i naučnik zahtijevaju povezivanje kako bi zajedno radili i bili inovativniji i podijelili svoja dostignuća na međunarodnom planu" naveo je Gusi.

On je kazao i da je fizička aktivnost jedna od najisplativijih intervencija ili tretmana da bi se suočili sa ključnim društvenim promjenama poput onih koje se odnose na različita stanja bolesti (gojaznost, bolovi, neuromuskularne bolesti, Alchajmer i mentalno zdravlje), društvenim i promjenama ponašanja (maltretiranje, integracija migranata i prihvatanje novih pravila) i obrazovnim (akademski rezultati, povezivanje zbog saradnje u timskim sportovima i vrijednovanje uloženog napora radi postizanja rezultata u srednjeročnom periodu).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније