Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

28. 05. 2017. 18:22   >>  17:56 5

NIKŠIĆ

Užas u skloništu, psi jedu jedni druge

Scene nalik onima iz horor filmova dočekale su predstavnike NVO sektora koji su obišli sklonište za napuštene životinje u Nikšiću - neuslovni, pretrpani, kavezi, prazne zdjele s hranom i vodom i životinje koje jedu jedna drugu.

Kako su saopštili iz NVO Nikšićko udruženje za zaštitu životinja, Ruka-šapi i Prijatelji životinja Podgorica, morali su da preskoče ogradu kako bi ušli u sklonište, jer nikoga nije bilo od nadležnih.

"Već u prvom momentu nam je bilo jasno da su životinje i gladne i žedne, te da ih niko danima nije obilazio. Zdjele za hranu i vodu su bile prazne, izmeta je bilo svuda po boksevima, a psi su bili veoma uznemireni i stalno su se klali među sobom. Ono što je
interesantno, u boksevima je bio preveliki broj pasa, nisu bili odvojeni manji od većih, ženke od mužjaka, agresivni od neagresivnih, već su nasumice ubačani u kaveze", kazali su predstavnici nevladinog sektora.

Kako su istakli, posebno ih je šokirao prizor mrtvog psa, kome su druge životinje jele meso s leđa.

"Taj prizor je bio kao u najgorim horor filmovima. Odmah smo shvatili da se ovdje ne radi ni o kakvom skloništu ili azilu, već o logoru i čistilištu za životinje. Tada smo krenuli da kontaktiramo sve nadležne službe, kako bi došle na lice mjesta i svojim očima se uvjerile u horor za koji su svojim neodgovornim radom zaslužne. Međutim, niko od njih nije pokazao interesovanje da makar dođe iporazgovara sa nama, te pokuša da pronađe rješenje za ovo zaista alarmantnog stanje", objasnili su predstavnici NVO.

Samo policija odgovorila pozivima

Kako tvrde, upravnik skloništa za napuštene životinje Slavko Krivokapić im je kazao da nema vremena da dođe.

"Isto su nam rekli i iz Komunalne policije, a sa ostalima poput veterinarske inspekcije nijesmo ni mogli stupiti u kontakt. Izuzetak su službenici CB Nikšić, koji su kao i uvijek izašli na lice mjesta, veoma korektno odradili uviđaj, napravili zapisnik i sve dokumentovali uz fotografije sa lica mjesta. Na licu mjesta se pojavio i veterinar koji je zadužen da vodi brigu o životinjama u azilu, a njegova izjava da su u azilu `sjajni uslovi` je bila više nego cinična, s obzirom na to da njegova veterinarska ambulanta mjesečno dobija 1383,30 eura od Opštine da bi ti uslovi bili sjajni", kazali su iz NVO.

Smatraju i da taj objekat ne ispunjava nijedan uslov da bi bio u funkciji.

"Pored toga što tamo nema zaposlenih (radnici suprotno Zakonu o radu rade uz ugovor o djelu, koji je istekao), te da o životinjamanema ko da brine. Takođe, nema vode (dva kubika vode se troše na 15 dana), nema adekvatnih prostorija za rad, o veterinarskoj ambulanti i da ne govorimo. Takođe nijesmo uspjeli da pronađemo ni zakonski obaveznu evidenciju koja bi trebalo uredno da prikazuje sve što se dešava u azilu. Našli smo samo svesku u kojoj je na svakoj stranici pisalo `veterinar nije dolazio`, istakli su predstavnici NVO.

Prema informacijama koje su dobili, psi se hrane isključivo granulama, koje dobijaju samo povremeno i u malim količinama, pa oni manji uvijek ostanu gladni.

"S obzirom na to da se ovdje radi o institucionalizovanom zlostavljanju životinja u opštinskoj režiji, jasno je da nikšićko sklonište služi samo kao privremena stanica za pse, od ulice do eutanazije. Svi znamo da je zlostavljanje životinja krivično djelo, a u ovom slučaju imamo i počinioce, tako da ćemo tražiti njihovu krivičnu odgovornost. Za ovakav nehuman i neljudski gest neko će morati da odgovara. Sve ovo finansiraju građani Nikšića i sigurni smo da niko od njih ne želi da to sklonište služi kao mjesto u kojem će se životinje držati u nehumanim uslovima i misteriozno usmrćivati. Mnogi psi koji su nedavno pokupljeni sa nikšićkih ulica se ne nalaze u
skloništu, što inicira da su oni već usmrćeni", saopštili su predstavnici NVO.

Oni su pozvali sve državne institucije, humanitarne organizacije, NVO sektor, ambasade, kao i sve međunarodne organizacije koje se nalaze u Crnoj Gori da se uključe i da im pruže pomoć i podršku u rješavanju tog problema. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније