Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 05. 2017. 11:21 >> 10:54
25

VUKSANOVIĆ TRAŽI

Ćirilica da je ravnopravna u nastavi

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta (SNS), Momčilo Vuksanović, zatražio je da se obezbijedi ravnopravna upotreba ćirilice u pisanju nastavnih programa, pedagoške evidencije i javnih isprava, kao i štampanje udžbenika i nastavnih sredstava na ćirilici za sve predmete osim za strane jezike.

 

On je zatražio i ravnomjernu zastupljenost ćirilice pri izvođenu nastave svakog nastavnog predmeta, što podrazumijeva izradu testova i pismenih zadataka naizmjenično na ćiriličnom i latiničnom pismu, kao i da se nazivi svih ustanova iz oblasti obrazovanja ispisuju obavezno i na ćiriličnom pismu.

Vuksanović traži i da se kod dodjele stipendija, kredita i stručnog usavršavanja učenika obezbijedi potpuna ravnopravnost bez diskriminacije po nacionalnoj osnovi, sa obaveznim uvažavanjem procentualne zastupljenosti u ukupnom stanovništvu Crne Gore.

Prvi čovjek SNS-a je državnim institucijama Crne Gore, Srbije, te međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda uputio primjedbe SNS-a na set zakona iz oblasti vaspitanja i obrazovanja.

"Analizirajući set zakona iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, Srpski nacionalni savjet zapazio je pokušaj diskriminacije srpskog naroda u predloženim zakonskim rešenjima, posebno u normiranju Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju sa očiglednom namjerom da buduće generacije, posebno srpski nacionalno opredijeljene, uslovi i asimiluje u skladu sa državnim projektom Crne Gore o pocrnogorčavanju svih onih koji se nacionalno osjećaju drugačije, a naročito onih koji se izjašnjavaju kao Srbi", saopštio je Vuksanović. 

S obzirom na činjenicu da se u Crnoj Gori nacionalno kao Srbi izjasnilo preko 28 odsto stanovništva, Vuksanović zahtijeva da se u sastavu Nacionalnog savjeta za obrazovanje, obezbijedi autentični predstavnik srpskog naroda koji će zastupati njegove interese.

"Kao zvanični predstavnici srpskog naroda, zahtijevamo srazmjernu zastupljenost u organima i tijelima u kojima se odlučuje o obrazovanju i vaspitanju: u Ministarstvu prosvete, Zavodu za školstvo, Centru za stručno obrazovanje, Ispitnom centru, Nacionalnom savjetu za obrazovanje, Savjetu za visoko obrazovanje, Savjetu za kvalifikacije, radnim grupama i tijelima koje obrazuju ovi organi i institucije. Zahtijevamo da se u potpunosti ostvari ustavno načelo jednakosti upotrebe ćiriličnog i latiničnog pisma i propiše njihova upotreba", saopštio je Vuksanović.

U setu primjedbi navodi da bi se pri zapošljavanju trebala obezbijediti puna ravnopravnost za sve nacionalne zajednice, pa i srpsku, pod jednakim uslovima.

"Da se zaustavi praksa zapošljavanja po partijskoj i nacionalnoj osnovi što za posljedicu ima nezaposlenost velikog broja stručnog nastavnog kadra koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. Činjenica je da u Crnoj Gori i pored više od 28 posto Srba nema ni jednog direktora ili pomoćnika direktora u obrazovanju koji se izjašnjavaju kao Srbi, pa je neophodno da se u opštinama u kojima značajan dio stanovništva ili većinu čine Srbi obezbijedi zastupljenost kandidata srpske nacionalnosti u izboru direktora i pomoćnika direktora u obrazovnim institucijama. Zahtijevamo da se u programima koji se tiču nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori, a prije svega u programima za maternji jezik, istoriju, geografiju i umjetnost obezbijedi izučavanje srpskog jezika, kulture, umjetnosti i istorije", navodi Vuksanović. 

Zahtijeva i da se u recenzentskim komisijama za odabiranje udžbenika i za izdavanje udžbenika imenuju i kompetentni stručnjaci iz redova srpskog naroda.

"Zahtijevamo da se u obaveznoj lektiri za osnovnu i srednju školu srazmjerno izučavaju pisci i velikani srpske kulture, kako iz Crne Gore tako i iz okruženja, kao i da se u nadležnim tijelima za odobravanje školske lektire obezbijedi ravnomjerna zastupljenost Srba. Zahtijevamo da se u žiriju za dodjelu nagrade 'Oktoih' i drugih državnih priznanja obezbijedi srazmjerna zastupljenost Srba", kazao je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније