Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

27. 05. 2017. 13:54 >> 13:28

TRGOVINA LJUDIMA

Žrtve uglavnom stranci

U Crnoj Gori su od 2004. do 2016. godine osuđene 34 osobe za krivično djelo trgovina ljudima, većinom muškarci starosti od 30 do 60 godina, saopšteno je iz Vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima.


Osuđeni su uglavnom porijeklom iz Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, Hrvatske i Ukrajine.

Kako podsjećaju, Crna Gora je uglavnom država tranzita, a u manjem obimu zemlja porijekla i krajnje destinacije žrtava trgovine ljudima. 

“Prema statističkim pokazateljima, u periodu od 2004-2016. godine identifikovano je 38 žrtava trgovine ljudima. Najzastupljeniji vid trgovine ljudima je oblika seksualne eksploatacije, dok su registrovana i dva slučaja trgovine ljudima oblika radne eksploatacije”, kazali su iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima agenciji Mina.

Precizirali su da su žrtve trgovine ljudima identifikovane u Crnoj Gori pretežno strani državljani (najčešće starosti od 17 do 45 godina) i u manjem broju maloljetnici (od 12-17 godina) porijeklom iz Srbije, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i u manjoj mjeri iz Crne Gore. 

“Djeca Romi i Egipćani, raseljene porodice iz ratom zahvaćenih područja se javljuju kao najranjivija kategorija stanovništva u odnosu na trgovinu ljudima/djecom. Primjeri iz prakse ukazaju da većina žrtava trgovine ljudima ne posjeduje visok nivo obrazovanja, kao i da većina potiče iz sredina u kojima je jako ukorijenjen diskriminatorski odnos prema ženskom polu, koji se reflektuje i na tržištu rada”, navode iz Vladine Kancelarije.

Oni ukazuju da je od izmjene Krivičnog zakonika Crne Gore, uvođenja sklapanja nedozvoljenog braka kao vida trgovine ljudima, povećan broj identifikovanih maloljetnih Romkinja kao potencijalnih žrtava trgovine ljudima u cilju sklapanja nedozvoljenih brakova. 

Iz Vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima su kazali da je u Upravi policije formirana posebna Jedinica za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, u čijem fokusu je rad na pojačanoj identifikaciji žrtava i potencijalnih žrtva u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније