Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

24. 05. 2017. 20:37 >> 20:10
3

SAVJET STRUČNJAKA

Još nema "Plavog kita", potreban oprez

Onlajn igra "Plavi kit", koja je krenula iz Rusije, širi se i po regionu. Poziv za igru stiže putem društvenih mreža i to uglavnom maloljetnicima. Ukoliko igrači odluče da napuste igru, stižu im prijeteće poruke. U našoj zemlji za sada nema prijavljenih slučajeva.

"Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošaljes mi fotografiju i na kraju igre umreš. Jesi li spreman?" - to je poruka kojom kreće internet igra. tokom 50 dana, igraci izvrsavaju odredjene zadatke- od gledanja horor filmova do urezivanja simbola na rukama. sve se zavrsava pozivom na samoubistvo.

"Ključno je to da se daju inicijalni podaci. Ukoliko djeca ne ispune zadatke, kasnije bivaju ucijenjeni baš tim podacima koje su dali", istakao je za TVCG Jakša Baćković iz Uprave policije.

U policiji kažu da niko kod nas nije prijavio poziv za igranje "Plavog kita". Ipak, smatraju da svi moramo biti na oprezu.

Meta igre su tinejdžeri, jer su oni najranjivija kategorija, kaže psihološkinja Milica Pušonjić.

"Ako je osoba povučena, nema dobre odnose sa prijateljima, podložnija je uticajima, onda će osjetiti da je igrica mjesto na kojem je neko čuje i razumije, neko ko vodi računa o njoj", istakla je ona.

Da se ne bi osjećali usamljeno i zapostavljeno, u udruženju "roditelji .me ", savjetuju roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom i upute ih na opasnosti koje vrebaju sa interneta.



Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније