Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

23. 05. 2017. 20:15 >> 19:49
3

KALENDAR RADNIH DANA

Crnogorci najmanje praznuju u Evropi

Možda nam se čini da prečesto praznujemo, ali podaci do koji je došla TVCG pokazuju da imamo svega šest neradnih dana za državne praznike. U prazničnim danima prednjače Hrvatska i Srbija. Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da bi neradnih dana valjalo da bude više, zbog produktivnosti radnika.

Od svih država u Evropi, Crna Gora ima najmanje prazničnih dana, a osim Nove godine i Prvog maja, slavimo samo Dan nezavisnosti i Dan državnosti.

"Zajednički smo konstatovali da je to 6 dana, zajedno sa vjerskim praznicima, broj slobodnih dana ne prelezi više od desetak dana", kaže Slobodan Savović iu USSCG.

Crna Gora ima najviše dana koji protiču u radnoj atmosferi u regionu, a u prazničnim danima prednjače Hrvatska i Srbija. Hrvatska ima preko tri puta više državnih i vjerskih praznika koji se tretiraju kao neradni dani od Crne Gore, dok se Srbija dodavanjem novih praznovanja približila Hrvatskoj i odmara 10 dana. Jedan od lidera po broju neradnih dana je i Bosna i Hercegovina, koja praznuje 10 do 15 dana, a u vrhu je i Bugarska sa 16 dana godišnje.

"Treba da znate da se recimo u zemljama EU intenzivno razmišlja, u nekim se već smanjio broj časova radne sedmice i da to sa 40 časova se spusta na niže 35, 36. Dok je to u Crnoj Gori alarmanto", kaže Savović.

I ova brojka u Crnoj Gori bi, kažu u Uniji slobodnih sindikata, bila dobra da se u potpunosti poštuje zakon o državnim i drugim praznicima. Naoko neradni dani, a za većinu drugačije. I to bi, tvrde mogli oprostiti da se rad tim danima i plaća kako je i propisano.

"Mogu slobodno da kažem da je iz godine u godinu stanje sve gore i gore. I u vrijeme prvomajskih i u vrijeme državnog praznika u Podgorici bukvalno sve prodavniec su radile, od onih prehrambenih do onih koje prodaju tehničku robu", kaže Savović.

A u zemljama regiona, naročito razvijenijim evropskim zemljama, izuzetaka nema. Zna se šta i na koji način može raditi prazničnim danima. Tamo su, poručuju iz Unije kontrole mnogo rigoroznije, a oni će narednih dana saopštiti rezultate istraživanja rada tokom prazničnih dana u Crnoj Gori, koji kako uvjeravaju , nijesu ni malo optimistični.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније