Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 05. 2017. 22:20 >> 21:53
2

JAKIĆI IZ ŠIPAČNA

Dnevno proizvedu pola tone mlijeka

Odvojiti rad od ne rada, čini nam se da je jedan od glavnih zadataka našeg društva. U poljoprivredi kao važnom dijelu domaće privrede, htio to neko priznati ili ne, rad sve više vrijedi. Dobar primjer za ovu tvrdnju je domaćin Predrag Jakić iz Šipačna kod Nikšića.

Vrijednim radom Jakić je sa svojom porodicom, za samo desetak godina, podigao uzornu farmu sa četrdesetak grla krupne stoke na kojoj se dnevno proizvede skoro pola tone mlijeka. Jakići su ovoga proljeća obradili i pet hektara zemlje, a tu je i dvadesetak ovaca, svinje,  priča naš domaćin.

"Posađeno je žito na pet hektara. Ukoliko bi "pronašli" zakupodavca zemlje, obradili bi još dvadeset hektara i to nam ne bi bio problem pošto raspolažemo potrebnom mehanizacijom", kaže Jakić.

Na farmi su novi objekti za smještaj krava muzara, podmlatka  i sijena. Mehanizacija je nabavljena posredstvom MIDAS-a  i tu su subvencije i podrška  Ministarstva pojoprivrede i ruralnog razvoja.

"Uloženo je dosta jer  u poljoprivredi se ne mogu postizati rezultati ukoliko se ne radi profesionalno i ne poštuje struka. Krug se mora zatvoriti", objašnjava Jakić.

Da bi posao napredovao, mora raditi cijela porodica. Složno se prione na posao, supruga  i sinovi koji su  završili srednju školu, svi rade na imanju.

"Može  da se stigne, samo treba radne zadatke rasporediti, a i savremene mašine olakšavaju posao", rekao je Jakić.

U Šipačnu, ovih dana, buja priroda. Bilo je kiše, pa su krenuli usjevi i trava. Poljoprivrednici mogu čekati i ljeto jer ne zavise od bistijerni pošto je prije nekoliko godina izgrađen seoski vodovod.

 

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније