Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

21. 05. 2017. 19:19   >>  18:53 22

AMFILOHIJE U BARU

Osveštan prvi hram posvećen Njegošu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa vladikama, danas je u Baru osveštao prvi hram posvećen, kako se navodi na sajtu Mitropolije, Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu.

Hram je podignut uz nedavno završenu Crkvu Svetog Jovana Vladimira. Urađen je po uzoru na Njegoševu kapelu na Lovćenu, srušenu 1972. godine kako bi na istom mjestu bio sagrađen mauzolej velikom pjesniku i crnogorskom vladiki.

U srpskoj crkvi Njegoša zovu Sveti Petar II Lovćenski Tajnovidac, iako ga nijesu proglasili za svetitelja. Podsjetimo, Sinod SPC-a odbio je da se izjasni o Njegoševoj kanonizaciji i ovaj Amfilohijev predlog iz 2013. ostavio za budućnost.

Amfilohije je, nakon osvećenja, kazao kako je hram "sletio sa Lovćena".

On je kazao da su ovim "sjedinjenjem Jovana Vladimira i Petra Lovćenskog Tajnovidca" kroz dva hrama postavljeni "temelji obnove onoga oskrnavljenoga, razorenoga hrama na Lovćenu“.

Dodao je da se nada u Boga da će naše pokoljenje i sva Crna Gora biti ispunitelj zavještanja i pozvao vjerne da se i sami pomole za to.

"Da se vrati zlatni krst na Lovćen i da se ponovo Lovćenski Tajnovidac oslobodi iz tamnice. Da bi se kroz njega, kroz njegove svete mošti, kroz njegovo bogoslovlje, njegov um, njegovu mudrost i njegovo znanje podigla i obnovila duša Crne Gore“, rekao je mitropolit Amfilohije.  

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније