Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tatjana Perović, TVCG

19. 05. 2017. 21:40 >> 21:13

SAGOVORNICI DNEVNIKA

Postrožiti kažnjavanje neažurnih

Zastarjevanje predmeta u Tužilaštvu i sudovima razlog je što mnoga krupna krivična djela u Crnoj Gori nikada neće doživjeti sudski epilog. Sagovornici TVCG smatraju da je zbog jačanja pravne sigurnosti neophodno stati na put ovoj pojavi i postrožiti kažnjavanje onih koji svojom neažurnošću doprinesu zastrarijevanju krivičnih djela.

Slučaj prebijanja zatvorenika u Spužu 2005. godine, nestanak dvoje djece iz Zavoda Komanski most, prijetnje smrću tadašnjem istraživaču kršenja ljudskih prava Aleksandru Zekoviću, samo su neki od slučajeva koji nikada neće dobiti sudski epilog. Koliko je zastarjelih slučajeva u Crnoj Gori nije poznato, jer sudovi nemaju obavezu da prikupljaju te podatke. Na taj problem upozorili su ranije iz Akciji za ljudska prava i apelovali da se u godišnje izvještaje sudova uvrsti taj podatak.

"Predmet u kome je onemogućeno krivično gonjenje je predmet u kome pravda nikada neće stići izvršioca krivičnog djela“, podsjeća Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava.

Institut zastarjelosti, u pravno uređenim državama, u funkciji je postizanja pravne sigurnosti. U Crnoj Gori to nažalost nije slučaj, smatra Velizar Kaluđerović iz Demokratske Crne Gore. 

"Imamo nažalost situaciju da je gotovo pola milijarde eura potraživanja države po osnovu poreskih potraživanja zastarjelo", kaže Kaluđerović. 

Istu sudbinu mogla bi doživjeti brojna nerasvijetljena ubistva u Crnoj Gori, ali i mnogi slučajevi gdje postoji osnovana sumnja da je država, odnosno javni interes pretrpio ogromnu štetu. Zbog toga je neophodno preispitati institut zastarjelosti. 

"Nama se veoma nameće kao nužno da bi na primjer trebalo isključiti iz mogućnostiu zastarjevanja sva krivična djela koja učine službena lica u vršenju službene radnje“, kaže Kaluđerović.

"Treba obezbijediti da ne zastarijeva mučenje i dodajemo - teško ubistvo i ubistvo", kazala je Gorjanc Prelević. 

 Sankcija od 20 odsto umanjenja zarade u periodu od tri mjeseca ili zabrana napredovanja od dvije godine, nije primjerena za tužioce i sudije koji svojom neažurnošću doprinesu zastarjelosti krivičnog djela. 

"Ukazali smo da bi to mogao da bude prekršaj koji bi mogao dovesti do razrješenja", kazala je Gorjanc Prelević.

"Mislim da se mora biti mnogo rigoroznije", rekao je Kaluđerović. 

A da bi moglo biti pomaka u ovoj oblasti nagovijestio je nedavno predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević, obećavši da će izmijeniti Uputstvo o izradi godišnjeg izvještaja o radu Sudskog savjeta i uvrstiti sugestije. Na to nas uostalom, podsjeća u izvještajima i Evropska komisija. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније