Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 05. 2017. 13:26 >> 19:01
1

VRIJEDNA INVESTICIJA

Počelo probijanje tunela kroz Bjelasicu

Premijer Duško Marković posjetio je danas gradilište tunela kroz Bjelasicu na putu Kolašin-Jezerine-Lubnice-Berane, koji će dionicu od centra Berana do Kolašina skratiti za 40-ak kilometara.


Marković je saopštio da je riječ o projektu za koji je opredijeljeno više od 34 miliona eura.

"I on ima veliki ekonomski značaj ne samo za ove dvije opštine, već i za čitav sjever. Ovi današnji radovi, sa tunelom od 2,8 kilometara i mostom od 150 metara, obuhvatiće i trasu od 14,4 kilometra", rekao je Marković na Jezerinama.

Dodao je da će ovom saobraćajnicom biti skraćen put od centra Berana do centra Kolašina za četrdesetak kilometara.

Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine, putni pravac Berane-Kolašin planiran je kao regionalni put, dužine oko 22,6 kilometara. Do sada je na ovom putu izvršena sanacija kolovoza dionice Jezerine-Kolašin 2010. godine, u dužini od devet kilometara i vrijednosti radova 890 hiljada eura, kao i rekonstrukcija dionice Berane-Lubnice u dužini od 10,3 km, koja je završena 2015. godine za iznos od 6,5 miliona eura. 

Premijer je rekao da je firma "Euro-Asfalt" iz BiH, koja izvodi radove, kredibilna što garantuje da će projekat biti završen na vrijeme, te kazao da u njemu ima mjesta i za crnogorske kompanije koje bi bile angažovane kao podizvođači.

Marković je istakao da ovaj put daje nove i kvalitetnije sadržaje građanima, predstavlja novu priliku da valorizuju potencijale i resurse u cilju svog i napretka države. Takođe, projekat je dio napora na unapređenju infrastrukture kao uslova razvoja, prije svega na autoputu, ali i na izgradnji turističkih kapaciteta na lokaciji Kolašin 1450 i 1600.

Predsjednik je podsjetio da je za kapacitete u opštini Kolašin ove godine izdvojeno oko 4,3 mil eura, a do kraja 2019. biće ukupno oko 19 miliona eura.

"Dakle, ova dionica i novac koji ćemo uložiti na razvoj turističkih kapaciteta na ove dvije lokacije (Kolašin 1450 i 1600) je 55 miliona eura. To potvrđuje ono što sam najavio – naše opredjeljenje da ćemo biti veoma koncentrisani na ulaganja na Sjeveru da bi ovaj nesporni potencijal koji ima država stavili u funkciju našeg razvoja, novog zapošljavanja i kvalitetnijeg života", rekao je Marković.

Gradilište su sa predsjednikom Vlade obišli ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača kao i predsjednici opština Kolašin i Berane Željka Vukasnović i Dragoslav Šćekić.

Čelnici Berana i Kolašina izrazili su zadovoljstvo činjenicom da će ova dva crnogorska grada biti povezana modernom saobraćajnicom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније