Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Olja Bulatović, TVCG

04. 05. 2017. 20:25 >> 20:12
1

PROBLEM ZATVORA

Alternativne kazne rješenje za prebukiranost

Prebukiranost zatvorskih kapaciteta u Crnoj Gori nije gorući problem u poređenju sa ranijim godinama. Ipak, brojnost kontinuirano stvara teškoće u funkcionisanju sistema i rehabilitaciji prestupnika. Zato je primjena alternativnih modela služenja zatvorskih kazni, koja je kod nas u začetku, najefikasniji način da se riješi problem.

Kada se radi o brojnosti zatvorske populacije u Crnoj Gori, najbolje govore konkretni podaci.

"Na današnji dan broj zatvorenika i pritvorenika u ZIKS-u iznosi oko 1.200. Ukupno imamo 1.300 mjesta smještanog kapaciteta, tako da popunjenost je nešto preko 90 odsto", saopštio je direktor ZIKS-a Miljan Perović.

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Zdenka Perović, kazala je da ako je popunjenost zatvorskih kapaciteta dospjela do 90 odsto, već se ulazi u zonu prenatrpanosti.

"U tom smislu treba voditi računa kako da se prevazilazi taj problem već na vrijeme a ne kad dođe do prenatrpanosti", istakla je Perović.

Brojnost zatvorske populacije poseban je problem sa aspekata njihove resocijalizacije.

"Ta prekobrojnost donosila i preko 50 odsto povratnika, naročito u dijelu kratkih kazni što je dodatno opterećivalo zatvorski sistem", kazao je Zoran Vujičić iz NVO Građanska alijansa.

Posljednjih godina uloženo je mnogo u adaptaciju i rekonstrukciju zatvorskih objekata i infrastrukturu. Direktor ZIKS-a ističe šta je sada u fokusu.

"Ono što ćemo raditi ove i narednih godina jeste izgradnjia novog zatvora u Bijelom Polju", najavio je Milan Perović.

Proširenje zatvorskih kapaciteta nije suštinski najznačajniji način kojm se može rešavati problem. Mnogo su bitniji alternativni modeli služenja zatvorske kazne. Jedan od modela koji već funkcioniše u praksi je rad u javnom interesu. U Građanskoj alijansi imaju i podatke.

"Na nivou prošle godine imamo već nekih 233 izvršene kazne rada u javnom interesu ,što je ohrabrenje, ali mala cifra", naveo je Zoran Vujičić.

Građane Crne Gore svaki zatvorenik košta 25 eura dnevno, a od rada u javnom interesu imaju koristi svi.

"Rad u javnom interesu predstavlja benefit za osuđeno lice, a i za društvo, jer kroz ove alternativne sankcije kompezuje se povrijeđena društvena vrijednost i koja je nastala izvršenjem krivičnog djela", naglasila je v.d. generalne direktorke Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Nataša Radonjić.

Uporedna iskustva takođe pomažu da se sagleda realna slika stanja u Crnoj Gori. Pretrpanost je problem svakog četvrtog evropskog zatvora. Izvještaj Savjeta Evrope takođe navodi da u našoj zemlji ima 176 zatvorenika na 100 hiljada građana. Taj broj je daleko visi od evropskog prosjeka, koji je 115 zatvorenika na na 100 hiljada ljudi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније