Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tatjana Debeljević, TVCG

03. 05. 2017. 20:04 >> 19:40
4

"LAŽNE BOMBE"

Susjedne policije ćute o dojavama

Sinoćna, trinaesta po redu dojava o bombi za mjesec postavlja pitanje do kada ćemo čekati odgovor na pitanje ko stoji iza dojava koj su, na sreću, bile lažne. Vještak za telekomunikacije, Predrag Boljević, kao mjeru navodi suspenziju pripejd poziva iz zemalja iz kojih su dojave stizale. Iz Agencije za telekomunikacije, međutim, poručuju da realizacija te mjere nije izvodljiva. Zbog svega, Boljević ocjenjuje da susjedi nijesu baš zainteresovani da nam izađu u susret i pomognu u rasvjetljavanju ovih slučajeva.

U aprilu 12 puta nam je dojavljivano da je postavljena bomba. I maj je sa lažnom dojavom počeo. Svaka, na sreću, lažna, svaka u Podgorici i ne bira vrijeme a sve manje mjesto. Ono što je zajedničko je da se dojavljuje da je bomba postavljena uglavnom u objektima u kojima, po pravilu, boravi veliki broj ljudi. Zajedničko je i da su pozivi upućivani iz susjednih zemalja. Susjede smo pitali spremaju li odgovor na zatraženu pomoć od nadležnih iz naše zemlje. No, od Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije odgovor nam nije stigao. Nismo više sreće imali ni sa njihovim kolegama u Bosni i Hercegovini. Da ne prođemo kao bos po trnju, potražili smo tumačenje njihovog ćutanja. 

"Ono što je za nas problem bezbjednosni, za neke kolege u okruženju nije, i razumijem da nije, ali oni bi trebali da imaju razumijevanja za ono što za nas jeste", kaže vještak za telekomunikacije Predrag Boljević.

Jeste i da da je crnogorska policija uradila što je mogla, jeste i tužilaštvo - gdje se onda može tražiti slamka spasa.

"Agencija može da naloži operatorima da suspenduju saobraćaj sa pripejd brojeva iz okruženja. Šta bi se dobilo? Dobili bi i da mobilni operatori budu zainteresovani da se problem riješi, jer bi suspenzijom pao prihod a interesovanje bi im se jako jako povećalo", samatra Boljević. 

U Agenciji za elektronske komunikacije, međutim, ne misle da je ova mjera izvodljiva. 

"Ova mjera koja je predložena je suviše drastična i tehnički teško izvodljiva jer, prvo bi trebalo razlikovati ove pri pejd i post pejd brojeve uz numeracije tih država da bi se preduzela jedna takva mjera", kaže Darko Grgurević iz Agencije. 

A i sve kad bi se mjera preduzela, pitanje je da li bi se izašlo na kraj sa onima kojim kao da počinje da bude posao lažno dojavljivanje. 

"Da li bi opet dobila očekivane rezultate, najvjerovatnije ne bi, jer bi ove osobe koje vrše ove lažne dojave i zlonamjerne pozive i najvjerovatnije uzeli te pripejd kartice od nekih drugih država u okruženju gdje proces registracije korisnika još nije završen", kaže Grgurević. 

No, ima adresa kojoj se još nijesmo obratili a ona obećava.

"Naravno, ukoliko zatražite pomoć od NATO i dobićete je. Nemam informaciju da ste pomoć tražili. Mislim da je situacija u Crnoj Gori stabilna. Ja se osjećam bezbjedno ovdje", kaže Robert Pščel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a.

A tako bi trebalo da se osjećaju svi, i ne samo ovdje. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније