Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 05. 2017. 14:30 >> 14:03

POTVRĐENO PRISUSTVO

"Zebra školjka" u Šaskom jezeru

Istraživanja američkih naučnika pokazala su da je na području Šaskog jezera registrovana invazivna vrsta "Zebra školjke".

 

Američki naučnici, u saradnji sa timom biologa sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, nedavno su istraživali prisustvo Dreissena polymorpha, takozvane "zebra školjke ", na području crnogorskih slatkovodnih sistema.

"Invazivna vrsta roda Dreissena polymorpha registrovana je u velikom broju samo na području Šaskog jezera. To je za sada jedini potrvrđeni nalaz ove invazivne vrste u Crnoj Gori.  Na području ostalih slatkovodnih ekosistema, kao i samog Skadarskog jezera registrovane su samo autohtone, neinvazivne populacije vrste Dreissena carinata", saopštio je profesor Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore.

Istraživanja u Crnoj Gori su, kako je rekao, započeta u saradnji sa profesorom Dan Molloy, sa državnog Univerziteta Njujork, iz  Centra za istraživanje Velikih Jezera.

"Realizuju se u okviru projekta 'Korištenje novih parazita za kontrolu sjevernoameričke populacije školjki roda Dreissena', čiji je cilj otkriće parazita koji bi na prirodni način regulisali i suzbili brojnost ove invazivne vrste", objasnio je Pešić.

On je pojasnio da se svake godine, u Sjedinjenim Američkim Državama izdvoji, samo u oblasti Velikih Jezera, više od petsto miliona dolara za suzbijanje ove školjke koja ima tendenciju širenja i izaziva velike štete po životnu okolinu. Ukupna šteta koju je načinila ova vrsta u Americi, dodaje on, počev od 1988. godine, kada je prvi put registrovana u oblasti Velikih Jezera u Kanadi, procjenjuje se na više od pet milijardi dolara.

Istraživanja u Crnoj Gori su realizovana od 9. do 21. aprila, gdje su pored profesora Mollyija i tima biologa, učestvovali i dr Yale Passamaneck, i dr Jacque Keele iz U.S. Departmenta za unutrašnje poslove.

On je rekao da su preliminarna istraživanja ukazala na postojanje nove vrste parazita koji bi se mogao koristiti za suzbijanje  invazivnih vrsta  i imati primjenu u upravljanju ovom vrstom u vodenim ekosistemima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније