Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

30. 04. 2017. 22:15 >> 00:40

U MAKEDONIJI

Ambasada na raspolaganju građanima CG

Situacija u Makedoniji nakon dešavanja u Sobranju danas je mirna. Iz Ambasade Crne Gore u Skoplju poručuju da su spremni da pruže pomoć crnogorskim građanima ukoliko za to bude bilo potrebe.

Podsjetimo, poslanici stranke Albanaca u Makedoniji DUI su, zajedno sa predstavnicima SDSM-a u Sobranju, u četvrtak uveče spornim glasanjem izabrali novog predsjedavajućeg parlamenta Talata Džaferija, nakon čega su pristalice VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i inicijative "Za zajedničku Makedoniju" upali u Sobranje.

Ukupno je 83 ljudi zatražilo medicinsku pomoć u bolnicama u Skoplju. Među povrijeđenima je bilo 54 civila, 25 policajca, tri poslanika i jedan novinar. Među njima nije bilo građana Crne Gore, saopšteno je iz naše ambasade.

Situacija u makedonskoj prijestonici se za vikend smirila, a i danas je bilo pojačano prisustvo policijskih snaga u centru grada, posebno ispred Sobranja.

Iz crnogorske ambasade su kazali da su na raspolaganju našim građanima u Makedoniji.

"Dežurni broj telefona u ambasadi za crnogorske državljane je 00389 70 393 292", saopštila je za TVCG Jelena Milačić iz crnogorske ambasade.

Kako bi pokušao da nađe kompromis i na neki način pomiri zavađene strane, u posjetu Makedoniji danas je stigao visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji.

On će se tokom dvodnevne posjete Skoplju sresti sa predsjednikom države Đorđem Ivanovim, novim predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem, kao i liderima VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevom, DUI Alijem Ahmetijem, Besa Biljalom Kasamijem, funcionerom Alijanse za Albance Veselom Mehmedijem i liderom DPA Menduhom Tačijem.

Mediji ocjenjuju da posjeta Hojt Brajana Jia predstavlja dan D za Makedoniju.

Ishod sastanaka bivšeg američkog ambasadora u Crnoj Gori sa makedonskim zvaničnicima znaće se sjutra. 

Podsjetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju zatražilo je danas od nadležnog sudije pritvor za 14, od ukupno 15 osoba uključenih u nerede u Sobranju.

Prilog Tatjana Debeljević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније