Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 04. 2017. 16:42 >> 16:19

RAE POPULACIJA

I dalje veliki broj ugovorenih brakova

Dječiji ugovoreni brakovi u romskoj i egipćanskoj zajednici postoje i dalje u velikom obimu i stepenu. Taj problem je danas samo postao vidljiviji, saopšteno na radionici Centra za romske inicijative.

Ugovoreni brakovi nijesu nepoznanica djevojčicama romske i egipćanske populacije u Beranama. Brak sagovornice TVCG za sada je izbjegnut, pošto je njenotac je imao razumijevanja za njeno školovanje.

"Kad smo počli u školu htjeli su da udaju i mene i sestru. Sad smo šesti razred, a trudimo se da dodđemo do sedmog", kazala je romska djevojčica iz Berana.

Iako sve više romske i egipćanske djece ide u školu, ima i onih koji nikada u nju nijesu ni ušli.

Prije nekoliko dana spriječen je jedan ugovoreni brak.

"Otac je prodao svoju ćerku i otkrilo u komšiluk da te jevojčice nema. Škola ju je tražila i vratilai sad redovno ide na časove", priča jedna od sagovornica TVCG.

Predstavnici Centra za romske inicijative ukazuju mladim ljudima romske i egipćanske populacije na štetnost ranih brakova.

"To najviše ugrožava samu djevojčicu i kada je u pitanju reproduktivno zdravlje, a sa druge strane bukvalno gubi sva svioja prava", nagašava Fana Delija iz Centra za romske inicijative.

U toj NVO smatraju da je neophodna veća podrška Centara za socijalni rad kako bi se makar donekle suzbilo sklapanje ranih ugovorenih brakova, koji su negativno nasljeđe romske tradicija.

Nije dovoljno kada se spriječi dječiji brak, djevojčicu vratiti u porodicu i izgubiti sve kontakte sa njom. Treba je vratiti u društvo, jer je u romskoj zajednici ona ponižena i sama.

Svetlana Ćorić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније