Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG

28. 04. 2017. 17:02 >> 16:37

OCJENA OBA SINDIKATA

Prava radnika nijesu zadovoljavajuća

Uoči 1. maja, Praznika rada, iz oba reprezentativna sindikata u Crnoj Gori ocijenjeno je da položaj i prava radnika nijesu na zadovoljavajucem nivou. U Uniji sindikata najavljuju tradicionalnu prvomajsku protestnu šetnju, u Savezu sindikata, kažu, daju prednost pregovorima kroz socijalni dijalog.

Rad na crno, veliki broj ugovora na određeno, prekovremeni i rad tokom državnih praznika, koji nijesu plaćeni u skladu sa zakonom, najveći su problemi sa kojima se suočavaju zaposleni. U Uniji slobodnih sindikata smatraju da su uslovi rada iz godine u godinu sve gori.

"Naša je obaveza kao nacionalnih reprezentativne sindikalne centrale da na to upozoravamo, skrećemo pažnju i ove godine u fokusu našeg obraćanja institucijama biće upravo to", poručio je generalni sekretar USSCG, Srđan Keković. 

"Imamo nenadležnost Uprave za inspekcijske poslove i uvijek kada se sindikalci obrate da se riješe bilo koja pitanja zaposlenih, oni nas upute na stečajne sudije", objašnjava zamjenik generalnog sekretara USSCG, Vladimir Pavicević.

I dok će u Uniji slobodnih sindikata protestnom šetnjom ukazati na sve probleme zaposlenih, Savez sindikata Crne Gore prednost daje socijalnom dijalogu. Prioritet im je da u Zakonu o radu sačuvaju opšti kolektivni ugovor.

"Ako je kruna socijalnog dijaloga potpisivanje kolektivnih ugovora, onda neće moći da nemamo opšti kolektivni ugovor. Siguran sam da ćemo istrajati da sačuvamo opšti kolektivni ugovor", rekao je generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica.  

"Da se poveća zaposlenost. Što se tiče zaposlenja na neodređeno vrijeme, to da bude prioritet, a ne da budu najamna snaga koliko treba, a poslije toga da može poslodavac da im da otkaz kad god hoće", smatra izvršni sekretar SSCG, Branko Plamenac. 

Kao partneri u socijalnom dijalogu, oba sindikata će nastaviti da se bore za prava radnika. Nadaju se da će do kraja godine biti donijeta tri najvažnija zakona - o radu, o socijalnom savjetu i o reprezentativnosti sindikata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније