Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

28. 04. 2017. 11:43 >> 11:17

NOVA UREDBA VLADE

Još 85 službenika kontrolisaće vodotoke

Vodoprivredni inspektori koji su bili nadležni za sve vodotoke u Crnoj Gori dobijaju značajno pojačanje. Primjenom uredbe koju je Vlada donijela danas, još 85 službenika dobiće ovlašćenja da u punom kapacitetu sprovode monitoring i kontrolu vodotoka u cilju otkrivanja nelegalne eksplotacije šljunka i pijeska.

U cilju stvaranja uslova za efikasnu kontrolu sprovođenja moratorijuma na eksploataciju šljunka i pjeska u crnogorskim vodotocima, Vlada je danas donijela uredbu kojom se dio poslova Uprave za inspekcijske poslove povjerava Glavnom Gradu Podgorica i opštinama Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje.

U prethodnih nekoliko dana podneseno je šest prijava - tri krivične i tri prekršajne, protiv fizičkih, pravnih i NN lica, zbog nelegalne eksploatacije na lokacijama koje se nalaze na Limu, Morači i Cijevnoj.

“Terenska kontrola pokazala je i da se s pravom ukazivalo da će zabrana eksploatacije prebaciti pritisak nelegalnih eksploatatora na poljoprivredno zemljište nadomak riječnih korita. Ponavljamo – takve aktivnosti su, takođe, predmet kontrole moratorijima i svi koji budu devastirali poljoprivredno zemljište da bi izvadili šljunak biće sankcionisani”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Za vrijeme trajanja moratorijuma, dio poslova koji su u nadležnosti vodoprivredne inspekcije obavljaće i komunalna policija, a u nekim od ovih opština, kao što je Gusinje, komunalna inspekcija.

 

“Riječ je o poslovima koji se odnose na eksploataciju i deponovanje riječnih nanosa na vodnom zemljištu”, objašnjavaju iz Vlade.

Time je stvorena mogućnost za sveobuhvatniju i efikasniju kontrolu poštovanja odluke o privremenoj zabrani eksploatacije riječnih nanosa u vodotocima.

Odlučnost Vlade i lokalnih samouprava da institucionalno osnaže kapacitete kontrole moratorijuma pokazala se opravdanom, imajući u vidu činjenicu da nelegalne aktivnosti nijesu prestale nakon uvođenja moratorijuma. 

“Evidentni rezultati koji se ostvaruju u početnim aktivnostima ka dostizanju zacrtanog cilja – zaštiti vodotoka i uvođenju reda u ovoj oblasti, ohrabrenje su za nastavak zajedničkih aktivnosti - države, lokalne samouprave i civilnog sektora, ali i medija. Uredba koju je Vlada danas usvojila predstavlja značajan doprinos na tom putu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније