Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 04. 2017. 12:29 >> 12:01
2

POZITIVNA O MAJKAMA

Država da nadoknadi štetu

Vlada treba da predloži izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojima bi se majkama omogućilo pravo na penziju pod posebnim uslovima, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

"Nakon što je Ustavni sud donio odluku da Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je predviđena naknada za majke sa troje ili više djece nije u saglasnosti sa Ustavom, neophodno je da Vlada blagovremeno i odgovorno pripremi izmjene Zakona i dostavi ih parlamentu na odlučivanje", kazala je vršilac dužnosti predsjednika Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

Kako je saopštila, aktivnosti Vlade treba da budu trosmjerne i to kroz izmjene penzijskih, socijalnih i poreskih propisa.

"Prvo, najveću štetu zbog neustavnosti ovog Zakona trpe majke koje su ostale bez posla kako bi ostvarile pravo na doživotnu naknadu. Majke su dovedene u zabludu radnjama državnih organa i štetu nijesu skrivile. Za ovu štetu odgovoran je Parlament kao zakonodavni organ. Zato štetu država mora da nadoknadi. Vlada treba da predloži poseban Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, kojim bi se ovim majkama omogućilo pravo na penziju pod posebnim uslovima. Na ovaj način bi se izbjegli eventualni sudski sporovi i troškovi koji mogu nastati tim povodom", navodi se u saopštenju.

Pozitivna Crna Gora predlaže da Vlada razmotri mogućnost izmjena ovog Zakona u dijelu, dodatnog smanjivanja godina radnog staža i života za odlazak u penziju za majke sa troje i više djece.

"Drugo, štetu trpe i djeca školskog uzrasta kojima je socijalna podrška najpotrebnija. Zato je izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti neophodno predložiti uvodjenje dječijeg dodatka, na način što bi pravo na minimalni dječji dodatak imala sva djeca na redovnom školovanju, a pravo na maksimalni dječiji dodatak imala bi djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca gdje su oba roditelja nezaposlena i djeca sa posebnim potrebama, bez obzira na druge vidove materijalnog obezbjedjenja", poručila je Jasavić.

Pozitivna Crna Gora takođe predlaže da Vlada razmotri mogućnost izmjena ovog Zakona u dijelu povećanja trajanja porodiljskog odsustva za majke sa troje i više djece.

"Treće, cilj donošenja sada već neustavnog Zakona bio je rast stope nataliteta. Da bi se taj cilj ostvario, Pozitivna Crna Gora predlaže da se svakom trećem i narednom djetetu, iznos dječijeg dodatka poveća za 20 odsto, s tim što povećanje ne može preći masksimalni iznos dječijeg dodatka. Da bi se ova mjera mogla sprovoditi potrebno je propisati obavezu organa uprave za poslove socijalne i dječije zaštite da vodi evidenciju o broju porodica sa troje i više djece", predlažu iz Pozitivne.

Radi pune afirmacije podsticajnih mjera za rast stope nataliteta, iz te partije predlažu da se zaključkom Vlade zaduži Ministarstvo finansija i Poreska uprava da u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, što hitnije, pripreme izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih akata za ostvarivanje poreskih olakšica za porodice sa troje i više djece.

"Da bi predložene izmjene bile održive, Vlada mora sačiniti kvalitetnu fiskalnu analizu ovih zakonskih promjena i u skladu sa materijalnim mogućnostima i potencijalnim brojem korisnika odrediti minimalni i maksimalni iznos dječijeg dodatka. Ovoj obavezi Vlada, mora pristupiti hitno i odgovorno, jer je novac za socijalna davanja novac svih poreskih obveznika, na koji djeca imaju najviše pravo, i o tome mora na transparentan način obavijestiti javnost", zaključuje Jasavić u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније