Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

20. 04. 2017. 16:39 >> 16:17

SMANJUJU RIZIK

Regionalni vodovod refinansirao kredit

Vlada je danas usvojila Informaciju o refinansiranju duga Javnog preduzeća (JP) Regionalni vodovod Crnogorsko primorje po osnovu kredita Abu Dabi fonda za razvoj, nakon čega će obaveze te kompanije iznositi 6,8 miliona eura.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, kazao je da u Vladi smatraju da je ta zamjena kredita opravdana i da će se na taj način smanjiti rizik koji Regionalni vodovod ima vezano za regulisanje obaveza.

„Prethodni iznos kredita je bio oko 9,8 miliona eura, a sada su trenutne obaveze oko 6,8 miliona eura“, precizirao je Darmanović nakon sjednice Vlade.

On je podsjetio da je Regionalni vodovod aranžman sa Abu Dabi fondom za razvoj zaključio 2010. godine pod uslovima koji su podrazumijevali period otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, kamatnu stopu od 4,5 odsto i administrativnu obradu za povučena sredstva od 0,5 odsto.

„Imajući u vidu da je kredit bio vezan za američki dolar, kao i zbog troškova koje Regionalni vodovod ima zbog promjene kursa valuta na međunarodnom tržištu, kompanija je predložila da se zaključi novi kredit u eurima, kojim bi otplatila kredit i time smanjila rizike i dodatne troškove u regulisanju obaveza ukoliko ponovo dođe do promjene kursa na međunarodnom tržištu“, dodao je Darmanović.

On je rekao da su ponudu dostavile četriri banke – NLB, Erste, Prva i Addiko, a da je najpovoljnije uslove dala Erste banka.

Ta banka je ponudila kredit na period od deset godina, sa kamatnom stopom od 3,5 odsto i obradom kredita od 0,2 odsto.

Na pitanje koliko su do sada iznosili troškovi po osnovu kursnih razlika, Darmanović je odgovorio da oni iznose oko 100 hiljada eura godišnje, kada se uporedi kurs u momentu zaključenja ugovora sa današnjim.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније