Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

19. 04. 2017. 14:36 >> 14:21
3

STANKOVIĆ PORUČIO

Tužilaštvo će aktivnije goniti ratne zločince

U radu Specijalnog tužilaštva nalazi se osam predmeta za gonjenje ratnih zločinaca, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. On je istakao da je crnogorsko tužilaštvo svjesno da u tim slučajevima treba da pokaže proaktivniji pristup, jer „neriješena sudbina lica nestalih tokom sukoba devedesetih i dalje predstavlja humanitarni problem na zapadnom balkanu”.

 

Stanković je govorio na otvaranju drugih  regionalnih konsultacija o jačanju saradnje u procesuiranju ratnih zločina i  potragama za nestalim osobama.

Vrhovni državni tužilac tom prilikom je izrazio uvjerenje da svi učesnici skupa, predstavnici tužilaštava zemalja regiona, imaju zajednički cilj - da saradnju između tužilaštava zemalja bivše Jugoslavije  učine efikasnijom i djelotvornijom u procesuiranju  ratnih zločina.

On je kazao da su u tužilaštvu i bez preporuka iz Evrope, svjesni činjenice da moraju da nastave da unaprjeđuju rad, ali i međusobnu saradnju sa državama regiona, kako bi dobili što konkretnije rezultate i kako bi oni koji su učinili ratne zločine na prostoru bivše jugoslavije odgovarali zbog toga.

“Iako Evropska komisija konstatuje da broj ovakvih slučajeva u Crnoj Gori nije veliki (61), to za nas nije cifra, nego svaka pojedinačna sudbina, zbog čega je, kako se tačno navodi u izvještaju, potrebno uložiti napore da se što prije obezbijedi njihova identifikacija”, smatra Stanković.

Dodao je da je za gonjenje učinilaca ratnih zločina u Crnoj Gori nadležno Specijalno državno tužilaštvo koje, u skladu sa strategijom,  ima obavezu da Vrhovnom državnom tužiocu kontinuirano, svakog drugog mjeseca, dostavlja izvještaj o implementaciji strategije za istraživanje ratnih zločina.

“Krivična djela koja se odnose na ratne zločine ne zastarjevaju, ali ne smijemo da dozvolimo da postanu nekažnjiva. To je zajednički zadatak svih nas”, poručuje Stanković.

On dodaje da se neki zločinci i danas kriju negdje između nezastarjelosti krivičnog gonjenja i nekažnjivosti krivičnog djela.

“Pri čemu se nezastarjelosti kao pravnoj kategoriji suprotstavlja nekažnjivost kao stvarno stanje. Tome se može suprotstaviti samo proaktivno tužilaštvo, sa agencijama za sprovođenje zakona i snažnom međunarodnom saradnjom”, kazao je on.

Napomenuo je da je u našoj strategiji za istraživanje ratnih zločina definisan dvostruki pristup. Osim identifikacije događaja u koje su možda bili umiješani potencijalni osumnjičeni crnogorski državljani, propisana je i identifikacija crnogorskih državljana koji su možda učestvovali u paramilitarnim grupama koje su bile aktivne  tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније