Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ RTS ]

14. 04. 2017. 20:37 >> 20:12
2

DEMANTI

Moskva: Nijesmo prodavali Hrvatskoj oružje

Rusija je uvijek striktno poštovala svoje međunarodnopravne obaveze, uključujući i one u vezi sa režimom embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991–1995, saopštila je Ambasada Rusije u Beogradu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova demantovalo je tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije početkom devedesetih godina.

Kako se navodi u saopštenju ruske ambasade u Beogradu, dostavljenom Tanjugu, Rusija je uvijek striktno poštovala svoje međunarodnopravne obaveze, uključujući i one u vezi sa režimom embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991–1995.

"Smatramo da su ta saopštenja provokativna, grubo izvrću činjenice, te da imaju za cilj ocrnjivanje politike Ruske Federacije na Balkanu. Pogotovo je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu", ističe se u saopštenju.

Kako napominje rusko ministarstvo, svu odgovornost treba da snose autori ovakvih "ideja".

Zagrebački Večernji list je ranije danas, ne navodeći izvore, napisao da je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov ovih dana pozvao u ambasadu na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja, kako bi ga pitao gdje su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija u prvoj polovini devedesetih godina isporučila Hrvatskoj.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, povodom tih napisa, da ruski ambasador želi samo da podsjeti Hrvatsku na to da je Rusija "pomagala hrvatsku odbranu i borbu za nezavisnost, i to ne samo oružjem".

Ambasador Azimov je, međutim, izjavio da ruska ambasada u Zagrebu nikada nikoga nije zvala na razgovor u vezi sa isporukom oružja Rusije Hrvatskoj.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније