Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

14. 04. 2017. 16:48 >> 16:23
1

PODACI ZZZCG

Na posao čeka 257 fizioterapeuta

Prošle godine povećao se broj nezaposlenih visokoškolaca sa zanimanjima fizioterapije za 15,7 odsto, saopštili su iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) i dodali da se na njihovoj evidenciji nalazi 257 osoba tog obrazovnog profila.

Oni su kazali i da je dužina čekanja na zaposlenje kod visokoškolskih zanimanja fizioterapije veća u odnosu na ukupne nezaposlene visokoškolce medicinske struke. 

Kako su agenciji MINA rekli iz ZZZCG od 257 nezaposlenih, visokoškolaca je 140, fizioterapeutskih tehničara (srednje obrazovanje) 95 i 22 fizioterapeuta sa završenom višom školom.

Naveli su da od 140 visokoškolaca, bečelora primijenjene fizioterapije ima 88 što je 62,86 odsto a specijalista primijenjene fizioterapije 52 ili 37,14 odsto.

"U prethodnih godinu dana došlo je do povećanja nezaposlenih visokoškolaca sa zanimanjima fizioterapije za 15,7 odsto. U istom periodu povećanje ukupnog broja visokoškolaca iznosilo je 6,4 odsto a povećanje ukupnog broja visokoškolaca medicinske struke 4,2“, rekli su iz ZZZCG.

Oni su naveli da se mogućnost zapošljavanja, kao osnovnog pokazatelja položaja nezaposlenih na tržištu rada, može sagledati kroz dinamiku odnosa obima zapošljavanja i evidentirane ponude radne snage. 

"Tako je odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude visokoškolskih zanimanja fizioterapije u posmatranom periodu bio nešto nepovoljniji u odnosu na ukupna medicinska zanimanja, ali ipak povoljniji u odnosu na ukupna visokoškolska zanimanja (21,7:18,9 odsto)“, rekli su iz ZZZCG. 

Osim tog parametra, kazali su, i odnos zapošljavanja i priliva novoprijavljenih bez staža (koje bismo mogli posmatrati kao tek izašle iz školskog sistema) je takođe relevantan način za utvrđivanje položaja određenih zanimanja na tržištu rada. 

Prema njihovim navodima, tako je navedeni odnos kod visokoškolskih zanimanja fizioterapije u proteklih godinu bio povoljniji u odnosu na ukupna medicinska, kao i na ukupna visokoškolska zanimanja. 

"Naime, kod zanimanja fizioterapije zapošljavanje na godišnjem nivou je bilo 75 odsto veće od priliva novoprijavljenih bez staža, kod ukupnih medicinskih zanimanja 41 odsto, a kod ukupnih visokoškolskih zanimanja 15 odsto veće“, rekli su iz Zavoda. 

Kako su naveli, dužina čekanja na zaposlenje, (preko jedne godine) kod visokoškolskih zanimanja fizioterapije nešto je veća u odnosu na ukupne nezaposlene visokoškolce medicinske struke (48 odsto: 45 odsto) i na nivou je ukupnih visokoškolskih zanimanja (48 odsto:48 odsto).

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније