Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavila R.B. ]

12. 04. 2017. 21:31   >>  21:07

VUKSANOVIĆ SAOPŠTILA

Državni organi ignorišu zahtjeve Kolašina

Centralna vlast dodatno umanjuje prihode i ovlašćenja Opštini Kolašin, a državni organi ignorišu zahtjeve lokalne samouprave, od kada nije na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS), tvrdi gradonačelnica tog grada, Željka Vuksanović.

Ona je danas, na pres konferenciji, kazala da kolašinska lokalna samouprava nema uvid u način na koji se uplaćuju koncesije, a kako je ukazala, ni saznanja na koji način se taj novac troši. 

"Gotovo sa potpunom sigurnošću, za određene koncesije, mogu reći da ne idu u budžet Opštine Kolašin, iako se ta prirodna dobra iskorišćavaju na teritoriji Opštine Kolašin. Upoređivanjem nekih podataka, došli smo do saznanja da se naknade za neke koncesije umjesto Opštini Kolašin, uplaćuju opštinama Podgorica i Bijelo Polje“, kazala je Vuksanović u PR Centru.

Ona je objasnila da je Opština Kolašin pokušala da, od Uprave za šume, dobije informacije o uplati prihoda, ali, kako je kazala, ta institucija nije odgovorila na zahtjev, niti dostavila ugovore o koncesiji.

Tako bi nekim upoređivanjem mogli da dođemo do podatka da možda nešto nije u redu, da nije uplaćeno. Ali to nikada ne bi mogli da do kraja istražimo, zbog toga što su svi računi na koje se uplaćuju koncesije u posjedu Ministarstva finansija“, pojasnila je Vuksanović.

Rad lokalne samouprave, kako smatra Vuksanović, najviše otežava Uprava za inspekcijske poslove.

"Kod nas je Upravna inspekcija konstantno prisutna. Oni su izvršili jednu kontrolu imenovanja glavne administratorke, pa je onda nakon toga ponovo i ponovo kontrolisana nekoliko puta. Na pitanje zašto to rade, odgovorili su nam da moraju, jer imaju inicijativu“, saopštila je Vuksanović.

Prema njenim riječima, Upravna inspekcija je osporila odluku da, nakon preuzimanja vlasti, na osnovu konkursa zaposli sekretarku Serkretrijata za urbanizam i planiranje prostora.

"Upravna  inspekcija  je utvrdila da to predsjednica nije mogla da uradi, jer je bio blokiran račun budžeta Opštine Kolašin. Međutim,  moglo je da se zapošljava i imenuje prije nego što smo mi preuzeli vlast, iako je i tada račun budžeta bio blokiran“,  kazala je Vuksanović. 

Glavna administratorka Opštine Kolašin, Perunika Popović, rekla je da je ta lokalna samouprava podnijela inicijativu Inspektoru za uređenje prostora o uklanjanju objekta pored rijeke Svinjače koji je, kako je navela, bespravno i bez građevinske dozvole sagrađen na opštinskoj zemlji.

"Ni nakon našeg insistiranja, nismo dobili nikakve informacije do jula 2016. godine kada je stigao dopis o obustavi postupka inspektora, koji je prethodno donio rješenje o obustavi gradnje tog objekta, ali je po žalbi subjekta nadzora, to rješenje poništilo nadležno Ministarstvo“, objasnila je Popović.

Ona je navela da u dopisu koje je Opština dobila, piše da su „na osnovu novih saznanja, za postupanje u konkretnom slučaju nadležni drugi organi“, ali se, kako je pojasnila, ne navodi koji su to organi.

"Ni rješenje inspektora o uklanjanju objekta, ni žalba, ni drugostepeno rješenje kojim je poništeno rješenje inspektora nisu dostavljeni Opštini Kolašin“, saopštila je Popović.

Vuksanović tvrdi da Ministarstvo poljoprivrede, od kada je promijenjena vlast, ne kontaktira sa Opštinom Kolašin.

"Jednom sam od službenika iz regionalne kancelarije u Bjelom Polju, tražila podatak o broju registrovanih poljoprivrednih proizvođača iz Kolašina, ali su mi rekli da ne mogu da mi daju te informacije bez odobrenja šefa.  Odobrenje šefa, naravno, nisu tražili. Ja sam podnijela zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, ali nikada nismo dobili odgovor“, rekla je Vuksanović.

Ona tvrdi da je Ministarstvo finansija prekršilo autonomiju Opštine Kolašin kada na budžet za 2015. godinu, iako je Opština tražila, nije dalo mišljenje. 

"Zakonom o finansiranju lokalne samouprave određeno je da se budžet opštine ne može donijeti ako Ministarstvo finansija da negativno mišljenje, a u ovom slučaju Ministarsvo finansija nije dalo nikakvo mišljenje. Skupština je usvojila taj budžet, DPS je kod Ustavnog suda pokrenula postupak i sljedeće godine je Ustavni sud donio odluku u kojoj navodi da je taj budžet bio nezakonit“, ukazala je Vukasanović. 

To je, kako smatra, bio pokušaj Ministarstva finanisija da spriječi usvajanje budžeta, „kako bi se, nakon toga, rasputila vlast“.

Vuksanović je poručila da je vlast u Kolašinu stabilna i pored „svih ometanja i ograničavanja“ i da se, kako je rekla, može raditi zakonito i napraviti red bez učešća DPS-a. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније