Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2017. 15:48   >>  15:21

URA PORUČUJE

Staviti Predlog zakona na javnu raspravu

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) traži da se Predlog zakona o planiranju i izgradnji stavi na javnu raspravu, jer je njegov neposredni rezultat trajna devastacija prostora, posebno na primorju i enormni broj nelegalnih objekata.

Predstavnik URA-e, Božena Jelušić ocijenila je da se Nacrtom zakona o planiranju i izgradnji nastavlja dugo lutanje u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata.

Prema njenim riječima, novi zakonodavni iskorak treba sada da ubijedi građane da zapravo imaju posla sa zatečenim stanjem za koje aktuelna vlast uopšte nije odgovorna, a da se u to ime oduzimaju neka od temeljnih prava i obaveza opština. Time se prostor Crne Gore, kako je dodala, pretvara u "džinovski džep" iz kojeg će uzimati i prodavati isključivo centralni i najviši dio vlasti.

Jelušić je za dokument za koji je planirano da ga usvoji, kako je kazala, "krnji parlament” rekla da se značajno razlikuje od Nacrta zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je uz veliki broj ozbiljnih primjedbi prošao javnu raspravu 2015. godine.

“Na taj način sadašnji Predlog nije prošao javnu raspravu, što proceduralno predstavlja prepreku za njegovo eventualno usvajanje, a i direktno se kosi sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom”, rekla je Jelušić na konferenciji za novinare.

Ona je saopštila i da je predviđeno da se ponuđenim Predlogom zakona o planiranju i izgradnji nadležnosti u oblasti planiranja koncentrišu i centralizuju, uz grubu podjelu na južni, centralni i sjeverni region.

“Na taj način se ne mogu prepoznati specifičnosti pojedinih opština, njihov ambijentalni i graditeljski karakter i potrebe razvoja”, smatra Jelušić.

Ona je podsjetila na primjedbe prošlom Nacrtu koje su se ticale uvođenja nekoliko posebnih zakona u tekst novog, što ga je činilo komplikovanim i dovodilo do kršenja ljudskih prava u domenu raspolaganja i slobodnog uživanja imovine.

Ta praksa je, prema riječima Jelušić, nastavljena i u novom Predlogu zakona.

“Novim Predlogom zakona predviđa se ukidanje građevinske i upotrebne dozvole, te tehnički prijem objekta, pa je time svojevrsna lična karta svakog objekta na taj način ukinuta”, smatra Jelušić.

Ona je kao poseban problem navela propisivanje drugačijih uslova vezanih za firme koje se bave planiranjem prostora.

“Izvjesno je da se mala i srednja preduzeća - projektni biroi marginalizuju, a otvara put za monopol najvećeg, u vidu preduzeća koje je u Crnoj Gori veoma lako locirati. Privremenost kao jedna od najvećih boljki našeg turističkog proizvoda ovim Predlogom dobija na značaju, umjesto suprotno”, rekla je Jelušić.

Naime, sada je predviđeno da Ministarstvo donosi Program za postavljanje privremenih objekata za period od pet godina, a jedna od neophodne tri stavke je saglasnost glavnog državnog arhitekte u pogledu vizuelnog izgleda, što opet otvara prostor za razne oblike zloupotrebe, kojih je, kako smatra, i do sada bilo često.

“Predlog zakona je po mnogo čemu radikalno inovativan i možda bi mogao biti implementiran u nekoj zemlji sa snažnim institucijama i sistemom odgovornosti, a posebno sa manje izraženom korupcijom i partijskim umjesto profesionalno stručnim odlučivanjem. U nečemu ovaj Predlog podsjeća na projekat ekološke države u kojoj se sada smeće nalazi na svakom koraku, značajno više nego prije njenog proglašenja”, ocijenila je Jelušić.

Ona je saopštila da upravo zbog tih i takvih rješenja, koja u crnogorskim uslovima mogu postati sopstvena suprotnost, obavezna je i potrebna javna rasprava i stručna evaluacija koja će izmjeriti i procijeniti moguće efekte i posljedice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније