Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 04. 2017. 14:38 >> 14:12
1

PARKINSONOVA BOLEST

U toku izrada registra oboljelih

U Crnoj Gori se ne raspolaže sa podacima o broju oboljelih od Parkinsonove bolesti, ipak u poređenju sa zemljama EU pretpostavka je da je taj broj identičan kao u zemljama regiona. U toku je izrada registra oboljelih od te bolesti i olakšiti komunikaciju sa pacijentima, kaže za RTCG specijalista neurologije, dr Zilha Idrizović.

boxPluginImg

U svijetu se na današnji dan sprovodi niz aktivnosti sa ciljem da se društvu skrene pažnja na Parkinsonovu bolest, koja ima i socijalno-ekonomski značaj, kako bi se poboljšao kvalitet života oboljelih pacijenata.

"Uzrok oboljenja nije u potpunosti razjašnjen. Kod svega 10 odsto pacijenata, postoji podatak o porodičnom javljanju, kod ostalih 90 odsto ostaje nepoznat, ali se pretpostavlja da ulogu imaju faktori spoljašnje sredine (prevashodno toksične supstance)", kaže dr Zilha Idrizović za RTCG.

Parkinsonova bolest (PB) je često oboljenje starijeg životnog doba, od koje boluje približno svaka stota osoba starija od 60 godina. Ta bolest, ukoliko se ne prepozna na vrijeme, nosi sa sobom visok stepen invaliditeta, a pacijenti zavise od njege drugih lica.

Dr Zilha Idrizović pojašnjava da bolest obično počinje između 50. i 70. godine i sporo napreduje tokom 10 do 20 godina.

"Prije uvođenja adekvatne terapije (levodope), prosječna dužina bolesti do smrti iznosila je 8 do 10 godina, a smrt je obično nastupala zbog komplikacija, kao što su pneumonija ili dekubitusi. Upotreba efikasne antiparkinsone terapije, posljednjih decenija je gotovo normalizovala životni vijek ovih bolesnika", kaže dr Idrizović i podsjeća da terapija nekoliko godina uspijeva da održi njihovu funkcionalnost.

Ljekovi koji se primjenjuju kod Parkinsonove bolesti (Levodopa, Bromokriptin, Pramipeksol, Ropinirol, Deprenil, Entakapon, Amantadin, Triheksifenidil i dr.), isključivo djeluju simptomatski, ne utiču na napredovanje bolesti, što od ljekara zahtjeva česte korekcije terapije, u cilju kontrole neizbježnog pogoršanja simptoma tokom vremena.

"Cilj terapije PB je da oboljelom omogući prihvatljivu kontrolu simptoma uz minimalne neželjene efekte. Posljednjih 15 godina nastaju novine u liječenju, u smislu neurohirurške stereotaksičke operacije, što za sada daje obećavajuće rezultate", kaže dr Zilha Idrizović.

Džejms Parkinson je bio engleski lekar, geolog, paleontolog i politički aktivista.

Najznačajnije njegovo delo je „Esej o drhtavoj paralizi" („An Essay on the Shaking Palsy"), kojeg je izdao 1817. godine. Tada je prvi put opisana vrsta paralize danas poznata kao Parkinsonova bolest. Po njemu je bolest i dobila ime.

Gorica Vukićević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније