Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

11. 04. 2017. 19:05 >> 18:40

PROJEKAT NOVOG I TIVTA

Uređuju staze na poluostrvu Luštica

Opštine Herceg Novi i Tivat pokrenule su zajednički projekat, kroz koji će biti uređene i mapirane staze na Luštici ukupne dužine 7.516 metara.

Saradnja ozvaničena je potpisivanjem Memoranduma o saradnji između potpredsjednika Opštine Herceg Novi Dragana Jankovića i predsjednice Opštine Tivat Snežane Matijević.

Aktivnosti na projektu realizovaće zajedničkim snagama Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat i Planinarski klub „Subra“ iz Herceg Novog.

"Prepoznavši višestruki potencijal brojnih pješačkih staza i puteva na Luštici, koji potiču ili su obnavljani u doba vlasti Austrougarske monarhije u Boki, a čiji značaj je danas marginalan, dva grada su se odlučila da zajednički djeluju", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Navodi se da je početkom ove godine urađena analiza stanja na terenu, kojom je utvrđeno da postoji mogućnost prilagođavanja, razvrstavanja i obilježavanja kombinovanih pješačkih i biciklističkih staza. Takođe, analizirana je i vrsta podloge, prohodnost i dužina staza, a sačinjena je foto dokumentacija velikog broja lokacija koje su prepoznate kao značajan dio luštičkog pejzaža, onih na kojima može biti postavljena signalizacije i koje mogu služiti kao odmorišta.

"U saradnji sa lokalnim stanovništvom odabrane su staze koje će ovim projektom biti obuhvaćene: Rose – Tići, kružna staza – Obosnik, Zabrđe – Pristan, Krašići – Radovići i Radovići – Tići", piše u saopštenju.

Projekat predviđa da se staze ukupne dužine nešto više od 7,5 kilometara raščiste i markiraju, kao i da se na nekoliko lokacija na Luštici postave informativne table.

"Uređenjem planinskih staza na poluostrvu Luštica postojeći infrastrukturni resursi se osposobljavaju i koriste za valorizaciju Luštice kao jedinstvene ambijentalne cijeline. Tako se na održiv način proširuje turistička ponuda Herceg Novog i Tivta i promovišu zdravi stilovi života. Projekat predstavlja početak stvaranja mreže markiranih panoramskih staza koje povezuju luštička sela i šetačima i biciklistima pružaju jedinstven doživljaj tipično bokeškog prirodnog, istorijskog i kulturnog ambijenta. Svi koji se upute ovim stazama imaće priliku da obiđu brojne crkve, fortifikacione objekte, degustiraju domaće proizvode i uživaju u pogledu na zaliv", ističu iz hercegnovske Opštine.

Projekat „Uređenje planiskih staza na poluostrvu Luštica“ zajedno finansiraju opštine Herceg Novi i Tivat, sa po 5.000 eura.

"Osim toga, projekat je kao predlog poslat Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, od kojih se očekuje odgovor o mogućnosti podrške kroz sufinansiranje planiranih aktivnosti", kazalis u iz Opštione Herceg Novi.

Planirano je da projekat traje sedam mjeseci. Kako je saopšteno, u prvom dijelu, čija realizacija počinje u junu, staze će biti raskrčene i markirane, tako da će veći dio trase ovog ljeta biti u upotrebi. U drugom dijelu projekta, na jesen, nastaviće se rad na unapređenju staza kroz izradu vertikalne signalizacije na više lokacija širom poluostrva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније