Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 04. 2017. 13:01 >> 12:34
1

NA VODOTOCIMA

Stop eksploataciji šljunka i pijeska

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je Odluku o zabrani dalje eksploatacije šljunka i pijeska iz rječnih korita, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Svi dosadašnji ugovori o eksploataciji rječnih nanosa na 25 lokacija u koritima rijeka: Morače, Lima, Tare, Ibra, Grnčara i Gračanice, istekli su tokom 2016. godine.

Iz Ministarstva najavljuju da neće pokretati procedure za dodjelu koncesija do, kako navode, stvaranja svih neophodnih pretpostavki za uvođenje reda u toj oblasti.

"Odluka o moratorijumu je rezultat činjenice da je istekla važnost projekata regulacije ovih vodotoka, koji su neophodan zakonski uslov za pokretanje postupka dodjele koncesija. Ona je rezultat i potrebe da regulacioni planovi i koncesioni akti koji iz njih proističu obezbijede eksploataciju u svrhu regulacije vodotoka i garantuju obezbjeđenje javnog interesa ali i potrebe revitalizacije stanja životne sredine u rječnim koritima, zaštite, očuvanja biodiverziteta, a posebno ribljih staništa, ribljeg fonda i kvaliteta voda", navodi se u saopštenju.

Pored navedenog Odluka je i rezultat analize da obustava eksploatacije ne može izazvati poremećaje na tržištu – nestašicu tog građevinskog materijala, a posebno imajući u vidu sve veću ponudu i kvalitetno i cjenovno konkurentnog materijala iz kamenoloma, kažu u tom vladinom resoru ali je, kažu i rezultat činjenice da je ukupni prihod od ovih koncesionih naknada u prošloj godini bio svega 25.000 eura.

"Izuzetno, saglasnost za eksploataciju izdavaće se samo u svrhu interventnih radova, poput uklanjanja uskih grla u koritima rijeka i sl., čije bi odlaganje moglo prouzrokovati štetne posljedice", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da će nastaviti sa regulacijom donjeg toka Morače, koja se izvodi u skladu sa Glavnim projektom regulacije rijeke Morače i ugovora koji je potpisan i čije sprovođenje kontroliše Uprava za vode.

"I u ovom dijelu će se pojačati nadzor, kako bi izvođači radova dosljedno izvršavali radove i u obimu i u dinamici, u skladu sa glavnim projektom i ugovorenim obavezama", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva najavljuju da će u dodatnoj komunikaciji sa međunarodnim institucijama sa kojima sarađuju na projektima u oblasti vodoprivrede, uložiti napore kako bi obezbijedili sredstava neophodna za izradu Projekata regulacije vodotoka i njihovu realizaciju.

Oni pozivaju javnost, predstavnike civilnog sektora, zainteresovane organizacije i pojedince da daju dragocjeni doprinos kontroli sprovođenja obustave eksploatacije šljunka i pijeska u rječnim koritima, u cilju suzbijanja pojava koje imaju negativne ekološke i ekonomke posljedice.

U cilju efikasne komunikacije Ministarstvo je u nadležnoj Upravi za vode obezbijedilo kontakt telefon: 020/224-593 i email: prijavieksploataciju@uzv.gov.me.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније