Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

06. 04. 2017. 10:53   >>  10:33

IJZ PREPORUČUJE

Multisektorski pristup za zdravlje Roma

Nizak ekonomski nivo, nedovoljni obuhvat različitim oblicima formalnog i neformlnog obrazovanja, kao i socijalna isključenost pripadnika romske populacije, predstavljaju ogromne prepreke za dostizanje željenog nivoa zdravlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje povodom Međunarodnog dana Roma.

8. april je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Romi pripadaju grupi vulnerabilnog stanovništva, što znači da su osjetljiviji na djelovanje faktora iz okruženja, a što uslovljava situaciju značajno kraćeg očekivanog trajanja života među pripadnicima romske populacije. Zbog svoje nedovoljne uključenosti u socijalne sfere, smatraju se i marginalizovanom grupom.

“Prema postojećim i dostupnim podacima iz popisa stanovništva, domaćinstva i stanova u Crnoj Gori, 6.251 lice se izjasnilo da pripada romskoj nacionalnosti, što čini 1,01 % od ukupnog stanovništva. Najveći broj Roma živi na teritoriji Podgorice 57%, zatim Nikšića (11%) i Berana (9%)”, saopšteno je iz IJZ.

Pripadnici RE populacije u Crnoj Gori su različitog statusnog nivoa, jer su neki od njih u potpunosti integrisani u društveni sistem i to su najčešće oni koji su domicilnog porijekla, dok su neki od njih, mada u značajno manjem broju, krajnje marginalizovani sa socijalnim problemima, bez prebivališta i ličnih dokumenata.

“Prema podacima Republičkog komesarijata za izbjeglice od provbitnih 30.000 raseljenih lica sa Kosova, 5.840 su Romi. U najvećem dijelu raseljeni Romi (67 %) naselili su se u centralnom dijelu Crne Gore, pretežno u Podgorici. Danas većinom raseljeni Romi (93.2%) posjeduju potrebna dokumenta, koja predstavljaju uslov za izjednačavanje njihovih prava u realizaciji zdravstvene zaštite”, navodi se u saopštenju.

Navedenu činjenicu potvrđuju podaci iz publikacije “Procjena implementacije EU okvira za nacionalne strategije integracije Roma, preporuke savjeta na efektivne mjere za integraciju Roma u zemljama članicama – 2016”, koju je objavio DG Justice, a prema kojima procenat pristupa Roma zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori se povećao na čak 95 odsto. Na ovaj način se stvaraju dobri preduslovi za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja ove posebno osjetljive populacione kategorije.

Uredba o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite stranaca obezbijedila je da su pripadnici romske i egipćanske populacije u pravima na zdravstvenu zaštitu izjednačeni sa ostalim osiguranicima.

 Neke od zdravstvenih usluga, pripadnicima navedene populacione grupe pružaju se i na mjestima na kojima borave.

Kroz programe edukacija kontinuirano se sprovode preventivne zdravstveno-vaspitne mjere  u cilju smanjivanja zdravstveni rizika i unapređivanja zdravlja romske populacije, kao i usvajanje zdravijih stilova života. Ovim radionicama obuhvaćene su romske žene različite starosti, sa ciljem njihovog jačanja i omogućavanja preuzimanja adekvatne uloge u procesu unapređenja zdravlja porodice.

Međutim, problem u dostizanju zadovoljavajućeg nivoa zdravlja, vezan je i za socijalno ekonomski i obrazovni status, koji neminovno determinišu zdravlje.

“Sve ovo nam ukazuje na potrebu za istraživanjem zdravstvenog stanja Roma i njihove zdravstvene kulture. Takođe, neophodno je razviti metode evidentiranja uzroka obolijevanja i umiranja prema etničkoj pripadnosti, kako bi se kreirale adekvatne mjere zaštite romske populacije”, smatraju iz IJZ.

Osim toga, potrebno je redovno upoznavati javnosti i zdravstvenih ranika sa problemima zdravlja Roma, uključiti zajednicu u realizaciju aktivnosti koje su vezane za očuvanje i unaprijeđenje zdravstvenog stanja, kroz adekvatnije  korišćenje zdravstvene zaštite i minimiziranje uticaja faktora rizika po njihovo zdravlje.

“Za realizaciju navedenih ciljeva neophodno je obezbijediti multisektorski pristup u rješavanju problema zdravlja Roma, naročito u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite”, zaključiju iz IJZ. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније