Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran, Objavila: J.B.Č. ]

05. 04. 2017. 11:20   >>  10:57

ZBOG KLIZIŠTA

Izvjesna sanacija Kanli Kule

Po mnogima najljepša od šest novskih tvrđava Kanli Kula iz 16. vijeka, nekada čuvar grada, zatvor, danas je jedna od najljepših, ali i najugroženijih otvorenih pozornica na Jadranu. Kanli Kula tone, scena, prostor iza nje, garderobe, gledalište, pukotine na sjevernim i zapadnim zidinama se šire.

Kako prenosi radio Jadran, za ozbiljnije zahvate nikada nije bilo dovoljno novca ni u opštinskoj ni u državnoj kasi a još manje u kasi JUK Herceg festa koji gazduje trvđavama.

"Mnogo je bilo upozorenja struke proteklih godina da Kanli kuli ili Krvavoj kuli treba hitna sanacija, a danas su ljudi od struke imali prvi u nizu pripremnih sastanaka za izradu sanacionog programa ove atraktivne tvrđave. Obišli su Kanli Kulu i počeli sa pripremom dokumentacije za predlog sanacije", potvrdio je član tima prof. Dušan Lučić sa Instituta za građevinsarstvo Crne Gore.

"Cilj nam je da nađemo razlog zašto se konstantno, posebno posljednjih nekoliko godina dešavaju oštećenja na Kanli Kuli, da nađemo najbolje sanaciono rješenje i da se ona na kraju i obavi. Nosilac posla je projektantska i konsultatnska kompanija SMNL d.o.o iz Podgorice. Partneri su Institut za građevinarstvo, Montecep, kompanije koje će raditi geodetska snimanja i geotehničke istražne radove. Svi će oni učestvovati u izradi sanacionog rješenja. Sanaciju će finansirati Direkcija javnih radova", kazao je za Radio Jadran, prof.Lučić.

Prvi ozbiljan korak je napravljen i najznačajnije za tim eksperata jeste pronaći najbolji i budžetski najprihvatljiviji model da se snimi stanje Kanli Kule u 3D tehnici, kako bi se dobile precizne kordinate svake tačke kule za neophodne geotehničke i istraživačke radove.

"Zaključili smo da je najvjerovatnije uzrok svih oštećenja tvrđave pritajeno klizište. Konstrukcija Kule je najmanji problem. To klizište ide skroz od magistrale do crkve Sv Arhanđela. Na svim objektima u tom dijelu i u Starom gradu su primjetna ozbiljna oštećenja zbog klizišta. Ali da ne žurimo sa zaključcima, jer imamo pet mjeseci da pripremimo studiozno program sanacije", navodi prof. Dušan Lučić.

Investitor sanacionog projekta je Direkcija za javne radove, koja bi nakon revizicije trebalo da ga uvrsti kao prioritet u kapitalni budžet za iduću godinu. Rok do kada bi, po ugovoru sa Direkcijom, kompanija SMNL sa partnerima trebalo da završi predlog projekta sanacije je 1.avgust ove godine.

U sljedeći obilazak tvrđave i područja ugroženog klizištem doći će geolozi i geometri, predložiti mjesta za istražne radove i snimanje.

"Želja nam je da dogovorimo sa familijom Pešikan da na njihovom placu obavimo jednu istražnu bušotinu, jer i njihova kuća je sa ozbiljnim oštećenjima", otkriva prof. Lučić.

Sa ekspertskim timom bili su danas i predstavnici “Herceg festa” kao domaćini. Iz te ustanove su lani očistili i koliko toliko doveli u red Kanli kulu, za bezbjedne obilaske I programe. Popravili su binu, tribine, neke instalacije zamijenili…Međutim, bez većih sanacionih zahvata i ovakve podrške struke i države Kanli Kuli, kao i drugim drevnim tvrđava u Novom nema spasa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније