Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavio: B.V. ]

31. 03. 2017. 18:26 >> 18:01
1

VOZ NEPREBOLA

Ponoviti suđenje za nesreću na Bioču

Nevladina organizacija (NVO) Voz neprebola neće odustati od nastojanja da sudski postupak u slučaju željezničke nesreće na Bioču iz 2006. godine bude obnovljen, iako je Osnovno državno tužilaštvo odbilo njihov zahtjev, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik NVO Voz neprebola i otac nastradalog putnika, Goran Vojinović, kazao je da su činjenice o uzrocima nesreće ignorisali tužilaštvo i pravosuđe.

„Željeznica je bila upoznata sa izvještajem, koji je rađen tri mjeseca prije nesreće, da je oštećenje na pruzi gdje je voz iskočio, bilo više od dozvoljenog. To, po pravilima službe Željeznice Crne Gore, znači obustavu saobraćaja na tom dijelu pruge. Tu činjenicu tužilaštvo nije uzelo u obzir“, kazao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, rekonstrucija događaja nije rađena na mjestu gdje je voz iskočio i da, kako je rekao, nikada nije utvrđena tehnička ispravnost voza ni građevinska ispravnost pruge.

Vojinović je naveo i da su postojali audio zapisi mašinovođe sa dispečerom u Podgorici.

„Tužilaštvo navodi da je dio snimka izbrisan. Dakle, nije oštećen, već ga je neko izbrisao. Svi ti razgovori su na famozan način iz željezničke stanice u Podgorici nestali, a u dopisu MUP-a, od 27. aprila 2015. godine, stoji da su audio zapisi dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu. Ko koga štiti i sa kojim razlogom, želimo da znamo“, rekao je Vojinović.

On se osvrnuo i na potrebu za utvrđivanjem odgovornosti sadašnjeg ministra pravde Zorana Pažina,koji je tada, kako je naveo, po službenoj dužnosti, imenovao nezavisne vještake „koji su preko noći promijenili mišljenje i isto tako brzo nestali“.

„Tužilaštvo i pravosuđe je prikrivalo pravu istinu o ovoj željezničkoj nesreći i štitilo određeni broj ljudi koji su svojim činjenjenjem i nečinjenjem odgovorni za ovu nesreću“, dodao je Vojinović.

Otac nastradale putnice, Hivzo Topuzović, smatra da odnos tužilaštva i pravosuđa treba da se promijeni.

„Nesreća nije istražena do kraja, dokazi su ignorisani, a sud je prihvatio to kao činjenično stanje. Potreban je ozbiljniji pristup“, ocijenio je Topuzović.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović, kazao je da je težina nasleđa te nesreće nešto sa čime treba da se suoče i odgovorni i akteri.

„Mi nijesmo protiv Željeznice Crne Gore, već protiv stanja na njoj. Nećemo odustati od nastojanja da se obnovi sudski proces“, zaključio je Vlahović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније