Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

30. 03. 2017. 11:00 >> 10:38

SEDN INICIJATIVA

Produbljivanje saradnje u regionu

Inicijativa ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM) veoma je značajna za produbljivanje saradnje u regionu, kao i za bolje razumijevanje zajedničkih bezbjednosnih izazova, ocijenjeno je na sastanku Koordinacionog odbora te inicijative, koji je održan u Izmiru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanku su u ime tog resora prisustvovali načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju, Velibor Bakrač, i poručnik bojnog broda Saša Čepić.

Bakrač je izrazio punu posvećenost Ministarstva daljem razvijanju regionalne saradnje u oblasti odbrane, i zahvalio svim članicama SEDM-a na pomoći i podršci koji su doprinijeli članstvu Crne Gore u NATO.

„On je naglasio da SEDM proces unaprjeđuje razumijevanje i povjerenje zemalja članica, jača interoperabilnost i kapacitete oružanih snaga na nacionalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Bakrač je zahvalio predstavnicima Ministarstva odbrane Turske na veoma uspješnom predsjedavanju inicijativom, i poželio uspjeh Grčkoj koja će predsjedavanje preuzeti 1. jula.

Čepić je, kako se navodi, održao prezentaciju u vezi sa predstojećim Sastankom zamjenika načelnika generalštabova zemalja članica SEDM procesa, koji će u junu biti održan Crnoj Gori.

„Nacionalni predstavnici članica SEDM-a održali su prezentacije o statusima projekata koji se odnose na Program izgradnje integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti, Projekat o zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u sistemu odbrane i Program povezivanja vojnih bolnica“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je predstavljen i izvještaj o unaprjeđenju SEDM portala, u cilju uspostavljanja efikasnije saradnje članica inicijative.

„Učesnici su SEDM proces ocijenili kao veoma značajnu inicijativu za produbljivanje saradnje u regionu, i bolje razumijevanje zajedničkih bezbjednosnih izazova“, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da je SEDM najstarija regionalna inicijativa koja postoji već 20 godina i objedinjuje 15 zemalja Jugoistočne Evrope.

Pored Crne Gore, zemlje članice SEDM su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Srbija, Slovenija, Turska, Rumunija, Grčka, Bugarska, Italija, Ukrajina, Gruzija, Sjedinjene Američke Države, dok Moldavija trenutno ima status posmatrača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније