Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 03. 2017. 15:40   >>  15:14

STANKOVIĆ ISTAKAO

Mjere tajnog nadzora moćno oružje

Mjere tajnog nadzora u savremenom svijetu postale su neophodne kako bi borba protiv organizovanog kriminala dala konkretnije rezultate, kazao je vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, navodeći da one predstavljaju moćno oružje kojim treba znati rukovati.

Kako smatra Stanković, ne bi se smjelo postati društvo u kojem svako svakog prisluškuje, iz različitih razloga.

“A da li smo to već postali možda je prije pitanje za neke druge struke, a ne za pravnike“”, ocijenio je Stanković u Skoplju na konferenciji „Presrijetanje komunikacije – pravni okvir i iskustva – uloga javnog tužioca".

Konferenciju prisustvuju čelnici državnotužilačkih organizacija zemalja regiona, Bugarske, Slovenije, Turske i Rusije.

Stanković je naveo da je tema konferencije inspirativna, ali i osjetljiva, i konstatovao da je većina predstavnika državno – tužilačkih organizacija na konferenciji sa prostora bivše Jugoslavije .

“I dobro nam je poznata svijest i uvjerenje građana da se svi do jednog, u manjoj ili većoj mjeri prisluškuju”, kazao je Stanković.

Prema njegovim riječima, živimo u vremenu kada se izbjegavaju i najobičniji razgovori telefonom, zbog bojazni da u nekoj zadimljenoj prostoriji postoje i oni koji prate razgovore.

Stanković je rekao da praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu nalaže da zakonodavstvo u toj oblasti treba da sadrži - adekvatne i efektivne garancije protiv proizvoljnog miješanja državnih organa u prava garantovana konvencijom, dostupnost pravde za one čija je komunikacija objekat presrijetanja i jasnoću i preciznost pravnih normi.

Stanković je objasnio da praksa, da bi bila zakonita, mora ispuniti biti u skladu sa zakonom i neophodna u demokratskom društvu.

Praksa, dodao je, mora biti i u legitimnom cilju iz člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koji podrazumijeva pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, prema kojem svako ima pravo na poštovanje svog privatnog i porodičnog života, doma i prepiske.

Taj član, pojasnio je Stanković, podrazumijeva da se javne vlasti neće miješati u vršenje tog prava sem ako to nije u skladu sa zakonom i neophodno u demokratskom društvu u interesu nacionalne bezbjednosti, javne bezbjednosti ili ekonomske dobrobiti zemlje, radi sprječavanja nereda ili kriminala, zaštite zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

Stanković je ukazao da i Povelja o temeljnim pravima Evropske unije (EU) u članu 7 predviđa poštovanje prava građanina na poštovanje njegovog privatnog i porodičnog života, doma i komunikacija.

“I sekundarno zakonodavstvo EU tretira ovo pitanje, posebno kada je riječ o prikupljanju i obradi ličnih podataka, kao dio aktivnosti u cilju uspostavljanja područja slobode, sigurnosti i pravde”, podsjetio je Stanković.

On je ukazao da su u Crnoj Gori mjere tajnog nadzora, kao posebne dokazne radnje, propisane Zakonikom o krivičnom postupku Crne Gore iz 2003. godine.

“Odredbe Zakonika su, tokom prethodnih godina, pretrpjele određene izmjene i dopune, kako bi zakonodavstvo dalo odgovor na probleme koji su se javljali u praksi”, naveo je Stanković.

Kako je rekao, jedan od tih problema javlja se kada je riječ o zakonskoj odredbi koja se odnosi na obavještavanje lica prema kome je preduzeta mjera tajnog nadzora u slučaju kada ne dođe do pokretanja krivičnog postupka.

Stanković je pojasnio da, prema crnogorskom Zakoniku o krivičnom postupku, ukoliko ne dođe do pokretanja krivičnog postupka, materijal prikupljen mjerama tajnog nadzora, po određenoj proceduri, treba da bude uništen.

O tome, kako je naveo, prije nego što se materijal uništi treba da bude obaviješteno i lice prema kojem je mjera preduzeta.

Propisano je i da, dodao je, to lice ima pravo uvida u prikupljeni materijal.

“Žao mi je sto sa pozicije vrhovnog državnog tužioca Crne Gore moram da konstatujem da nijesam siguran u poštovanje ove odredbe. To vam mogu saopštiti i na osnovu ličnog primjera”, saopštio je Stanković.

Prema njegovim riječima, prije nego što je izabran za vrhovnog državnog tužioca, više decenija bio je i sudija Osnovnog, Višeg, pa Vrhovnog suda.

Kako je kazao Stanković, dok je bio sudija odnosno predsjednik Višeg suda u Podgorici, u medijima su se pojavile informacije da je zajedno sa svojim kolegom na mjerama tajnog nadzora, zbog aktivnosti koje se preduzimaju u jednom predmetu za koji je javnost bila posebno zainteresovana.

Nije, kako je saopštio, mogao ni od koga da dobije potvrdu te informacije, iako je tužio novinara, kako bi pokušao da na taj način sazna da li je kao sudija sa izuzetno visokim procentom potvrđenih odluka, predmet mjera tajnog nadzora.

“Novinar je koristio svoje pravo da ne otkriva izvor informacije do koje je došao, tako da ni danas nemam odgovor na pitanje da li su moje sadašnje kolege svojevremeno tražile da se mjere tajnog nadzora primjenjuju i kada sam lično ja u pitanju”, naveo je Stanković.

On je, govoreći o slučajevima primjene mjera tajnog nadzora kada oni donose konkretnu korist u otkrivanju učinilaca krivičnog djela, saopštio da ta procesna radnja, u ne malom broju slučajeva, pomaže da se dokažu krivična djela.

Kako je rekao Stanković, svjedoci smo da se pripadnici kriminalnih grupa koriste najsofisticiranijim metodama komunikacije.

Zbog toga je, kako je kazao, neophodno da se i u državnim insitucijama formiraju posebna odjeljenja koja bi odgovorila ovom zahtjevnom zadatku.

“U rukama državnih tužilaca i organa za sprovođenje zakona je moćno oružje za borbu protiv kriminala, ali moramo dodati – oružja, sa kojim treba znati rukovati”, poručio je Stanković.

On je ukazao na to da je Sud u Strazburu istakao da vršenje ovih ovlašćenja, zbog njihove tajne prirode, nosi rizik zloupotrebe koja može imati štetne posljedice po društvo kao cjelinu.
Stanković je naveo da je zakonito „presrijetanje komunikacija“ interes Tužilaštva.

On je dodao da poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda u ovoj praksi obezbjeđuje da Tužilaštvo pred sud iznese „zdrave plodove istrage“, što je pretpostavka uspjeha krivičnog gonjenja i uspješne borbe protiv kriminala.

“Saradnja svih nas je svakako isto tako važna, posebno u dijelu koji se odnosi na korišćenje mjera tajnog nadzora koje je prikupila druga država, kako bismo i te dokaze mogli da koristimo pred domaćim sudom”, zaključio je Stanković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније