Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 06. 2013. 20:31 >> 20:31
1

DALJI NEGO 1991.

Pozitivna: Daleko od ekološke države

Pozitivna Crna Gora pozvala je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da odustane od koketiranja sa organizacijama koje se bave ekologijom zarad jeftinog populizma, i da počne da se bavi svojim poslom i obezbijedi primjenu zakona.

Član Glavnog odbora Pozitivne i Rukovodilac Sektora za održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Predrag Nikolić, smatra da Crna Gora danas u praksi nije ekološka država.

„Crna Gora je od tog cilja dalja nego septembra 1991. godine, kada je na Žabljaku donesena Deklaracija o ekološkoj državi“, naveo je Nikolić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, da bi krenula putem ostvarenja tog cilja, Crna Gora treba vizionarsku i odgovornu vlast „sa upravo takvim ministarstvom, na čijem je čelu sada Branimir Gvozdenović“.

„U ovom trenutku, Crna Gora nema nijedan prečišćivač otpadnih voda, a da on obavlja svoju osnovnu funkciju. U Crnoj Gori otpadne vode idu direkno u rijeke, jezera ili more“, kazao je Nikolić.

On je podsjetio da Crna Gora ima samo jednu deponiju koja je izvedena prema standardima, i to u Podgorici.

„Ostale su nestandardne, izvor zaraze, crne tačke iz ugla ekologije, uz to pojedine locirane uz rijeke kakva je Tara, ili na Vasovim vodama kod Berana, gdje je jedan čovjek započeo borbu za ekološku državu“, tvrdi Nikolić.

Pozitivna, kako je naveo, poziva Ministarstvo održivog razvoja i turizma da preuzme korake u okviru svojih nadležnosti „i da odustane od dosadašnje prakse koketiranja sa organizacijama koje se bave ekologijom zarad jeftinog populizma“.

„Posao Ministarstva je da otkloni uzroke, a ne da se bavi posljedicama na nivou gosta u akcijama bilo koje NVO koja se bavi zaštitom životne sredine“, kazao je Nikolić.

On je naglasio da je posao Ministarstva da hitno primijeni zakone nad strateškim partnerima, čime će zaštiti vazduh, vodu i zemlju u Pljevljima, Nikšiću, Podgorici, obalnom području i cijeloj Crnoj Gori.

„Svojim neradom vlasti su odgovorne za dvadesetpetogodišnje izlaganje građana Crne Gore uslovima narušavanja zdravlja i ujedno uništavanja životne sredine, ne poštujući gotovo ni jedan važeći zakon na polju ekologije“, smatra Nikolić.

Ministarstvo je uvijek imalo „opravdanje“ za selektivnu primjenu ili neprimjenjivanje zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine, naveo je, pored ostalog, Nikolić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније