Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

23. 03. 2017. 17:53 >> 17:27
1

INSTITUT ALTERNATIVA

Ubrzati reformu policije

Rezultat realizacije Strategije razvoja Uprave policije daleko je od zadovoljavajućeg, više od 60 odsto predviđenih obaveza nije ispunjeno, ocijenili su iz Instituta Alternativa.

"Strategija je na prvi pogled sveobuhvatna, jer predviđa aktivnosti u ključnim oblastima za reformu policijske službe, kao što su borba protiv kriminala, bezbjednost građana, borba protiv korupcije i bolje upravljanje ljudskim kapacitetima. Međutim, ova Strategija nije previše ambiciozna, a predviđa i određeni broj mjera koje su zapravo ono što već predstavlja svakodnevni rad policije, što je u tom dijelu obesmišljava. Osim što je stepen realizacije mjera zadovoljavajući jedino ako posmatramo tehničke mjere, prvi pomaci su se desili na planu upravljanja ljudskim resursima", saopštila je istraživačica javnih politika Aleksandra Vavić.

Ona ocjenjuje da policija i dalje ima problema u upravljanju ljudskim resursima.

"A i građani vjeruju da su "veze" i dalje problem: skoro polovina građana Crne Gore smatra da se kadar u policiji zapošljava pomoću političkih veza, a ne na osnovu svojih zasluga. U više strateških dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije je prepoznato da nedostaju tačne procjene o potrebnom broju službenika, ali i drugi nedostaci, kao što su nejasno uređene šanse za napredovanje, i nepostojanje planske upisne politike na Policijskoj akademiji, što se kasnije negativno odražava na MUP i UP", kazala je Vavić.

Ipak, kaže ona, i ono što je u strateškim dokumentima ispravno prepoznato kao problem, još uvijek nije riješeno. 

"Važećom strategijom predviđeno je da se donese petogodišnja projekcija potrebnog broja policijskih službenika sa završenom Policijskom akademijom, što nije realizovano do kraja protekle godine. Dakle, upravljanje ljudskim resursima u najbrojnijem organu naše uprave se i dalje dešava spontano i neplanski", navela ja Vavić.

Ona podsjeća da je i EK u Izvještaju o Crnoj Gori za prošlu godinu kao bitno pitanje u policiji navela potrebu da se cjelokupan proces reforme nastavi obezbjeđivanjem centralizovanog procesa transparentnog zapošljavanja. 

"U tom smislu, pozitivan pomak u proteklom periodu predstavlja formiranje posebne Službe koja će se starati o upravljanju ljudskim resursima, planiranju obuka službenika i praćenju karijernog sistema", ocjenjuje Institut Alternativa.

Iz te NVO poručuju da, osim racionalizacije prekobrojne policijske službe kojoj nedostaju specijalizovani kadrovi, Uprava policije u nastavku godine mora da pojednostavi svoju strukturu smanjivanjem broja rukovodilaca i broja centara bezbjednosti, kako bi poboljšala internu komunikaciju, realizaciju zadataka i time doprinijela efikasnosti u radu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније