Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

25. 03. 2017. 10:45 >> 10:25
1

GRIN HOUM

Večeras ugasimo svjetla na sat

Globalna akcija Sat za planetu biće obilježena danas, a građani se mogu uključiti gašenjem svjetla od 20 sati i 30 minuta do 21 sat i 30 minuta ili učešćem u promotivnoj biciklističkoj vožnji.

Kako je saopšteno, nevladina organizacija (NVO) Grin houm /Green home/, u saradnji sa NVO Biciklo.me, Svjetskim fondom za prirodu, kancelarijom UNDP-a, u 19 sati i 30 minuta organizuje promotivnu biciklističku vožnju posvećenu Satu za Planetu – globalnoj kampanji u borbi protiv klimatskih promjena koja se u Crnoj Gori obilježava osmu godinu.

"Vožnja pod sloganom “Osvijetli problem” počinje i završava se na Trgu Nezavisnosti. Nakon završetka biciklističke vožnje biće emitovan kratki promotivni spot Sata za Planetu koji će još jednom skrenuti pažnju okupljenim građanima na značaj ove akcije“, kaže se u saopštenju. 

Kako se navodi, gašenjem svjetla od 20 sati i 30 minuta do 21 sat 30 minuta, svi stanovnici svijeta se mogu uključiti u najveću globalnu akciju.

"Pozivamo i sve građane Crne Gore da se pridruže vožnji ili da u tom periodu ugase svjetla u prostorijama koja im nisu potrebna u tom trenutku i time daju do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena“, navodi se u saopštenju.

Od nastanka, 2007. godine u Sidneju, ova inicijativa je postala globalni pokret kome se prošle godine pridružilo 178 država svijeta. 

"Ovom kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o racionalnom korišćenju energije ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je gašenje svjetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način“, kazali su organizatori. 

I ove godine, naveli su, akcenat je stavljen na lokalne probleme vezane za klimatske promjene i aktivnosti koje ljudi mogu preduzeti u njihovom rješavanju. 

"S obzirom na česta prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu u više gradova u našoj zemlji, odlučili smo da skrenemo pažnju na potrebu za većom upotrebom gradskog prevoza i korišćenje bicikla za svakodnevne aktivnosti jer je saobraćaj jedan od uzročnika ovog zagađenja“, piše u sapštenju.

Dodaje se da je Sat za planetu kampanja kojoj se priključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da svako ima odgovornost prema životnoj sredini, kao i da je moguće promijeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas. 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније