Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

22. 03. 2017. 18:22 >> 17:57
1

"BEZ ORGANIZATORA"

I žene u HN blokirale saobraćaj

Oko 60 žena iz Herceg Novog blokirale su saobraćaj u 15 sati, na magistrali kod semafora na Toploj, u znak podrške onima koje po osnovu troje i više djece primaju doživotne naknade, a štrajkuju u Podgorici zbog smanjenja naknada. Blokada je trajala 15-tak minuta, a kolona vozila protegla se do Savine.

Učesnice blokade u Herceg Novom nosile su transparente sa natpisima: „Podrška majkama koje štrajkuju 9. dan glađu“, „Majke traže samo ono što im pripada po zakonu“, ”Ljubav prema domovini zavisi od pravde u njoj”.

Kako je Radio Jadranu rekla jedna od učesnica protesta, Radmila Kulinović, organizatora protesta nema. Sastale su se samoinicijativno prije svega zbog žena koje štajkuju glađu devet dana u Podgorici.

Skup nije prijavljen policiji, iako znaju da je trebalo to da urade.

"Nemamo vremena za to, tužno je da smo omalovažene i poražene, ali mi ćemo pobijediti, oni to vrlo dobro znaju. Tužno je i što mnogi građani misle da se mi bespravno borimo za naša prava. Bivša ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević nas je izigrala, međutim, sada nam zakon uzeše", rekla je Kulinovićka.

Na pitanje da li će se majke iz Herceg Novog pridružiti onima u Podgoricu, ona kaže da je već bila sedam puta za vrijeme trajanja protesta.

"Mi nemamo materijalnih sredstava, niko od Opštine nam nije donirao ni jedan cent da idemo u Podgoricu, sve finansiramo privatno", rekla je Kulinović.

Zorica Gavrilović, jedna od učesnica protesta, kaže da je ovo prije svega čin podrške ženama koje štajkuju glađu, ali i svim majkama koje su ostvarile pravo na naknadu.

"U Crnoj Gori je donešeno niz zakona koji imaju mnogo veće nedostatke nego ovaj. Svjesna sam da i ovaj zakon ima određenih nedostataka, ali ne ovako da se krše ljudska prava i to koga, majki Crne Gore, sramotno, neka je na obraz Vladi", poručila je Gavrilović.

Blokadi je prisustvovala i predsjednica hercegnovskog SNP-a, Danijela Đurović, koja nije korisnica nadoknade, ali je, kako kaže, došla kako bi pružila podršku svim majkama i ženama koje primaju nadoknadu. Dodaje da njena podrška nema političku konotaciju.

"Podsjetiću vas da sam bila vrlo aktivna u svim protestima Instituta, Brodogradilišta. Ja jesam pripadnica partije, ali ovo smatram svojom građanskom odgovornošću i obavezom da budem tu sa ljudima gdje dijelimo iste vrijednosti i ono što je neophodno mijenjati u sistemu", ističe ona.

Nakon blokade magistrale, policija je izašla i opomenula učesnice da se sklone sa magistralnog puta i obezbjede nesmetano odvijanje saobraćaja, jer nije dozvoljeno blokirati magistralni put. Osim toga nije bilo nikakve intervencije.

Poslije petnaestominutne blokade saobraćaja, učesnice protesta su se uputile trotoarom do Opštine. Sljedeći protest najavljuju za tri dana i kažu da će ga prijaviti policiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније