Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2017. 20:10   >>  19:45 2

UVOZ KONTROLISAN

U CG nema pokvarenog mesa iz Brazila

Afera pod nazivom "Govedina", zabrinula je potrošače u Evropskoj uniji. Mediji su u petak objavili informaciju da je to tržište preplavljeno trulim mesom iz Brazila. Na našem tržistu nema pokvarene govedine i živine iz brazilske mesne industrije, kazali su za TVCG iz Uprave carina. To su potvrdili i u Upravi za inspekcijske poslove.

Skandal oko podmićivanja u brazilskoj industriji mesa da bi se omogućila prodaja proizvoda s isteklim rokom produbio se odlukom Evropske unije, Kine i Čilea da prekinu uvoz mesa iz te zemlje. Odluka je donijeta uprkos brojnim sastancima predsjednika Brazila Mišela Temera s ambasadorima, na kojima je iznio uvjeravanja vlade da je brazilsko meso bezbjedno.

U obraćanju novinarima u Briselu, portparol EU Neriko Brivio, rekao je da je brazilskim firmama koje su navodno upletene u podmićivanje privremeno biti zabranjena isporuka Mesa u EU.

Iz Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove tvrde da na našem tržištu nema pokvarene govedine i živine iz brazila.

Pošiljka bilo koje vrste mesa nije i ne može biti puštena u slobodan promet na teritoriji naše zemlje bez kompletne prateće dokumentacije koja garantuje njenu ispravnost, kazu u Upravi carina.

"Proizvodi životinjskog porijekla, prilikom uvoza u Crnu Goru, podliježu obaveznom veterinarskom pregledu na za to određenim graničnim prelazima. Carinski organ vrši kontrolu roba, koje podliježu obaveznom veterinarskom pregledu, te s toga ne postoji mogućnost uvoza proizvoda životinjskog porijekla bez veterinarskog uvjerenja", saopšteno je iz Uprave carina.

Veterinarski inspektori redovno kontrolišu i objekte u kojima se prodaju meso i mesni proizvodi. To su nam potvrdili i jednom od megamarketa.

"Oni temeljno rade svoj posao i mi ih pozivamo da budu još strožiji. Nije samo svježe meso u pitanju, tu su i suhomesnati proizvodi koje treba kontrolistai i uvjek voditi računa. Nije cijena jedini imperativ", kazala je za TVCG portarolkla kompaije "Voli", Olivera Šuškavćević.

Da na našem tržištu nema neispravnog mesa iz Brazila, potvrdili su i u Upravi za inspekcijske poslove.

Inače, Brazil je vodeći izvoznik govedine i živine u svijetu, a njihovo meso uvozi oko 150 zemalja.

Prilog: Aida Rastoder, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније