Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2017. 12:03 >> 11:44
1

ALTERNATIVA POKRENULA

Peticija za neradnu nedjelju

Alternativa Crna Gora je pokrenula prikupljanje potpisa za neradnu nedjelju.

"Neophodno je da prikupimo 6.000 potpisa da bi pred Vladom i Skupštinom Crne Gore pokrenuli izglasavanje Zakona kojim bi sve kompanije koje nemaju kontinuirani proces rada (EPCG, Policija, Vatrogasci, ...) obustavile rad nedjeljom. 50.000 radnika u Crnoj Gori nema nijedan slobodan dan nedjeljno", saopšteno je iz Alternative Crna Gora.

Rad bez odmora, ističu, dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po zdravlje.

"Radnici se troše da bi rezultati tog trošenja završili poslodavcima u džep. Prosječan radnik/ca radi najmanje jednu nedjelju besplatno za svog poslodavca. U ovakvim uslovima nemoguće je zavesti red na tržištu rada, jer poslodavci tjeraju radnike da unaprijed potpišu otkaze, da unaprijed potpišu da im kompanija ništa ne duguje i da unaprijed potpišu da imaju slobodan dan. Kazne za ove prestupnike su minimalne i rijetko se donose. Želimo da ovim Zakonom olakšamo kontrolu Inspekciji rada. U konsultaciji sa inspektorima rada došli smo na ideju da na jednostavan način obezbijedimo makar jedan dan svim radnicima u Crnoj Gori, uvođenjem neradne nedjelje. Mnogo je lakše uočiti objekat koji radi nedjeljom, slikati ga i poslati prijavu, nego ispitivati svakog radnika pojedinačno da li ima slobodan dan?! Praksa uvođenja ove mjere nije ništa novo, mnoge zapadne zemlje na ovaj način obezbjeđuju svojim radnicima nedjeljni odmor. Čak i zemlje koje imaju jake sisteme", navidi se u saopštenju.

Peticiju je moguće potpisati na stranici.

Odmah po postizanju cilja od 6.000 potpisa Alternativa će inicirati promjenu Zakona o radu, ili donošenje novog Zakona koji bi bio u skladu sa potrebama da se ova namjera realizuje.

"Očekujemo veliki otpor od poslodavaca koji dobar dio svog profita duguju zloupotrebi radnika. Da bi Zakon imao efekta, neophodno je odrediti kazne u skladu sa veličinom kompanija koje ne poštuju prava radnika. Mi predlažemo da se kazne kreću u rasponu od tri hiljade 15 000 eura. To bi u potpunosti eliminisalo zloupotrebu ovog Zakona. Pozivamo sve građane da potpišu ovu peticiju i da učestvuju u donošenju ovog Zakona. Ovaj Zakon štiti prvo članove njihove porodice, a onda i sve radnike u Crnoj Gori. Alternativa će kao i kod donošenja Zakona o dječijem dodatku i ovaj put ići do kraja, sve dok se ovaj Zakon ne donese", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније