Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Kristina Pavićević, TVCG

19. 03. 2017. 21:23 >> 20:59
2

RIJEKA CRNOJEVIĆA

Traže investitora za fabriku "Ribarstvo"

Jedina fabrika za preradu ribe, "Ribarstvo" u Rijeci Crnojevića zatvorena još 2013. jer vlasnik nije mogao da otplaćuje kredit. Imovina vrijedna pet miliona eura u vlasništvu je Komercijalne banke AD Budva. U Ministarstvu poljprivrede kažu da pokušavaju da nađu investitora kojem bi ponudili povoljne kredite i koncesije. Četrdesetdevet radnika koji su ostali bez posla traže isplatu osam zarada, regresa i uplatu doprinosa.

Fabrika "Ribarstvo" počela je da radi 1965. Nekada je zapošljavala 300 radnikam, a proizvode su plasirali na tržište Amerike i Italije.

"Proizvdonja godišnja je bila 10 miliona. Na naše tržište je dosta malo išlo, čak postoji podatak da su ribe iz jezera tj šarani izvožene prije nekoliko godina za Ameriku", prisjeća se nekadašnji radnik fabrike Luka Strugar.

Fabrika u Rijeci Crnojevića, nekada jedina za preradu slatkovodne ribe u Evropi, proizvodila je ne samo konzerve ukljeve i šarana, već i plave ribe. Od 2013. ne radi jer privatni vlasnik nije mogao da vraća kredit od milion i po eura Komercijalnoj banci AD Budva.

"Ovo je jedina fabrika za preradu ribe i ribljih prerađevina u Crnoj Gori i kao takva normalno je da je imala egzistenciju i mogla da zarađuje", kazao je predstavnik Sindikata poljoprivrede, duvanske i prerađivačke industrije, Veljko Baošić.

Pod hipotekom je imovina od pet miliona eura eura. U fabrici su i dalje mašine i mogla bi da se pokrene proizvodnja. Radnici su angažovali stručnjaka iz Hrvatske koji je uradio biznis plan, no kažu da nijesu imali podršku državnih instutcija.

"Tražili smo 200.000 eura da nam preko Ministarstva i Investiciono razvojnog fonda dozvoli. Banka je bila u načelu prihvatila, samo što mi nijesmo naišli na razmijevanje od tadašnjeg ministra, gospodina Ivanovića", kazao je Baošić.

Iako je primorska država, Crna Gora godišnje potroši 14 miliona eura za uvoz ribe i ribljih proizvoda. Fabrika "Ribarstvo" znatno je doprinosila crnogorskom prozvodu. Početkom 2000. proizvodili su 11 tona sardine dnevno.

"Fabrika ima perspektivu i trebalo bi da radi. Žalosno je da na obali Skadarskog jezera, na obali mora praktično, postoji fabrika koja je bila jedina u ovom dijelu praktično Balkana jedno vrijeme, jedina osim fabrika u Hrvatskoj da ne radi", kaže, Luka Strugar

U Ministarstvu poljprivrede kažu da sa predstavnicima Komercijalne banke AD Budva pokušavaju da nađu investitora koji bi pokrenuo proizvodnju.

"Upućujem poziv svim zainteresovanim invstitorima koji imaju ideju da uđu u ovaj projekat i revitalizuju pogon, a onda bi Ministarstvo bilo spremno da pruži podršku", kazao je Nemanja Katnić iz Ministarstva poljprivrede.

Osim slatkovodnog ribarstva, kao dopune turističke ponude, za razvoj morskog ribarstva bitne su i inveticije u prerađivačke kapacitete.

"Mi nemamo fabriku za preradu ribe. To je kao jedan krug. Ako nemate luku i naftu, brod, posadu, ulov, fabriku koja može ulov platiti, a onda to proizvesti i prodati, onda vi nemate iskorišćavanje ribarskog potencijala", istakao je Marko Kise iz Udruženja proizvođača ribe.

Ribari kažu da je potrebno obnoviti flotu, smanjiti poreze na plovila i gorivo, kao i odrediti luke iskrcaja. Veliki brodovi iz susjednih država sada izlovljavaju riblje resurse u našim vodama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније