Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

14. 03. 2017. 16:18   >>  15:53 1

CGO O POLICIJI

Više raditi na sistemu odgovornosti

Radni angažman policijskih službenika na istoj poziciji sa koje su se grubo ogriješili o ljudska prava i slobode trebalo bi onemogućiti, gdje je to i u postupku dokazano nakon suspenzije ili odsluženja zatvorske kazne, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su, povodom 15. marta - Međunarodnog dana borbe protiv policijske brutalnosti, ukazali na, kako su naveli, nedovoljno sankcionisanu praksu postupanja policijskih službenika koji restriktivno djeluju na slobodu građana i poštovanje ljudskih prava.

"CGO je i ranije izražavao zabrinutost zbog aboliranja onih koji su se ogriješili o policijsku dužnost, a u što smo se uvjerili i primjerom policijske torture nad pokojnim Aleksandrom Pejanovićem, prebijanjem Mija Martinovića, ali i drugih građana koji su učestvovali na protestima opozicije 2015. godine, i slične pojedinačne primjere", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, ta praksa opominje da je neophodno mnogo više raditi na izgradnji i primjeni sistema odgovornosti u policijskoj organizaciji.

"Neophodno je i proaktivno djelovati, kroz zakonodavne inicijative, kako bi se onemogućio radni angažman policijskih službenika na istoj poziciji sa koje su se grubo ogriješili o ljudska prava i slobode, gdje je to i u postupku dokazano nakon suspenzije ili odsluženja zatvorske kazne", rekli su iz CGO.

Oni smatraju da treba ljudima dati nove šanse.

"Međutim, nije prihvatljivo da oni budu vraćeni na iste one pozicije sa kojih su kršili ljudska prava, a što je model u Crnoj Gori, i što ograničava izgradnju kulture ljudskih prava i funkcionalne vladavine prava", piše u saopštenju.

Oni su naveli da nekažnjivost nije samo problem na koji ukazuju crnogorski nevladin sektor. Na to
podsjećaju i Evropska komisija u izvještaju za Crnu Goru i Stejt Dipartment u izvještaju o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

Kako se ocjenjuje, ogovornost treba da preuzmu i Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Pored individualne odgovornosti postupajućeg policajca koji obavljanjem poslova iz svoje nadležnosti zloupotrijebi službeni položaj i pokaže nesavjesni rad u službi, grubo kršeći policijska ovlašćenja i čineći krivična djela, mora se akcentovati i odgovornost rukovodećeg kadra koji abolira ovakvo postupanje", kaže se u saopštenju.

Iz CGO su poručili da nadležne policijske strukture treba da pokažu više privrženosti poštovanju i zaštiti ljudskih prava, "kako bi imali i veće povjerenje građana kada je njihova bezbjednost u pitanju, a da silu koriste samo onda kada je to neophodno i u razmjeri koja je predviđena zakonom".

Međunarodni dan borbe protiv policijske brutalnosti ustanovljen je 15. marta 1997. na inicijativu (anarhističkog) kolektiva Black Flag iz Švajcarske.

Toga dana, prije 20 godina švajcarska policija je pretukla dvoje djece, starosti 11 i 12 godina.

"Stoga se na ovaj dan apeluje da svi oni koji su prekoračili svoja ovlašćenja budu hitno suspendovani uz dalje procesuiranje u skladu sa zakonom", kazali su iz CGO-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније